3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Maliye tefecilerin peşinde


Maliye Bakanlığı, ekonomik krizi fırsat bilip de tefecilik yapan factoring şirketlerinin peşine düştü.

Factoring şirketleri nezdinde ilk vergi incelemesini Maliye Teftiş Kurulu başlattı. Denetim birimlerinin son 10 yıllık dönemdeki sektör incelemelerini büyüteç altına alan Kurul, risk analizleri sonucunda factoring sektöründe geniş çaplı denetim kararı aldı.

Bu çerçevede Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın onayıyla, factoring şirketlerine yönelik ön araştırma yapıldı. Bu araştırmada, Türkiye'nin ABD'den sonra en fazla factoring şirketine sahip ülke olduğu ve şirketlerin 2008'e girerken 20 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaştığı tespit edildi.

Daha sonra da factoring sektörünü inceleyecek bir ekip oluşturuldu ve 100 firma için tarama çalışması başlatıldı. Denetlenecek firmalar belirlenerek, bunlar nezdinde incelemeye geçildi.

Maliye müfettişlerinin sektör incelemesinin devam ettiği belirtildi.

Bu arada son dönemde factoring sektöründe krizi fırsat bilen bazı kişi ve kuruluşların kayıt dışı olarak elden para verdiği ve tefecilik yaptığı şeklinde Gelir İdaresi Başkanlığına çok sayıda şikayet iletildi.

Bu gelişme üzerine Gelirler Kontrolörlerinin de factoring şirketleri nezdinde kapsamlı denetim faaliyetinde bulunması kararlaştırıldı.

Gelirler Kontrolörlerinin de ön araştırmaların ardından factoring sektörünü büyüteç altına alacağı bildirildi.

Öte yandan Hesap Uzmanları Kurulunun bankacılık sektörüne yönelik incelemeleri sırasında da bir factoring şirketinin kayıt dışı işlemlerle tefecilik yaptığı ortaya çıkarıldı.

Hesap Uzmanlarının denetim çalışmasında, İstanbul'da bazı kişilerin banka hesaplarında çok ciddi tutarlarda para hareketleri olduğu belirlendi. Para hareketlerinin uzantılarının soruşturulması neticesinde 25 kişiye ait hesapların 1 merkezden yönetildiği anlaşıldı.

Para hareketleriyle ilgili araştırmaları daha da derinleştiren Hesap Uzmanları, işlemlerin bir factoring şirketi tarafından gerçekleştirildiğini tespit etti. Şirkete 200 milyon liranın üzerinde vergi ve ceza tahakkuk ettirildi. Factoring şirketi, daha sonra Maliye Bakanlığına uzlaşma talebinde bulundu ve taraflar 130 milyon liraya uzlaştı.

Maliye Bakanlığından bir yetkili, ülkemizde, piyasada faaliyet gösteren tefecilerin yanı sıra factoring şirketleri kanalıyla da tefecilik yapıldığını belirterek, "Tefecilik işleri, ekonomik kriz ortamlarında çok daha yaygınlaşıyor.. Zora düşen kişi ya da şirketler, elden yüksek faizle para alıyor ve darboğazı atlatmaya çalışıyor" dedi.

 

AA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 10:47:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Murat topraksoy IP: 78.169.144.xxx Tarih : 24.03.2009 20:30:21

EVET ANKARANIN ORTASINDA KUYUMCULUK ADI ALTINDA TEFECİLİK YAPAN ALİM ÇAMOĞLU DEVLETİMİZ HAREKETE GEÇMİŞ BAKALIM BU SEFER NE YAPACAN SIRA SANADA GELMİŞ BAKALIM NASIL HESAP VERECEN GÖZÜN AYDIN.