3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Mamak Bilim Şenliği başladı

Mamak Belediyesi tarafından düzenlenen 6. Bilim Şenliği’nde öğrenciler, enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji konusunda bilinçlendiriliyor. Uygulamalı Bilim Merkezi’nde düzenlenen şenliğe, bölgedeki okullardan yüzlerce öğrenci katılıyor. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül de şenliğin ilk gününde öğrencileri yalnız bırakmadı.

6.Bilim Şenliği

Mamak Kültür Merkezi enerji konulu 6. Bilim Şenliği’ne sahne oluyor. Uygulamalı Bilim Merkezi’nde 3 gün sürecek şenlikte öğrencilere çevre bilinci aşılanıyor. Bölgedeki okullardan yüzlerce öğrencinin katılacağı şenliğin ilk günkü konukları Ahmet Hızal, Şehitlik ve Vehbi Dinçerler İlk Öğretim Okulu oldu. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül de şenliğin ilk gününde öğrencileri yalnız bırakmadı.

Sinevizyon Gösterimi

Enerji kaynakları ve yenilenebilir enerji konulu şenlikte öğrencilere, konu hakkında bilgi verildi. Tasarruf ve geri kazanımın önemi anlatıldı. Ankara Katı Atık Tesisi’nde yapılan çalışmalar sinevizyon eşliğinde gösterildi. Mamak Çöplüğü’nün eski ve yeni hali hakkında bilgi verilirken, geri kazanım ambarlarının önemine dikkat çekildi. Öğrencilere elektromekanik sistemle çöpün çürütülerek, eş zamanlı olarak nasıl elektrik enerjisine dönüştürüldüğü anlatıldı. Alana gelen günlük 4 bin 500 ton çöpün hangi aşamalardan geçerek ayrıştırıldığı ve karbondioksitin çöplük alanına kurulan seralarda nasıl değerlendirildiği hakkında bilgi verildi.

“Artı Bir Değer”

Öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtlayan Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalarla Ankara’nın en büyük çevre sorunlarından biri olan Mamak Çöplüğü’nün sorun olmaktan çıkıp artı bir değer haline geldiğini söyledi. Yeni projelerle çöplüğün endüstri parkı haline geleceğini bildiren Akgül, “Ankara olarak çöp olayını çözdük. Burada 110 bin konutu aydınlatacak elektrik enerjisi üretiliyor. Seralarda domates yetiştiriliyor” dedi.

“Temizlik Bir Kültürdür”

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Akgül, “Sizler bizim geleceğimizsiniz. Temizlik bir kültürdür. Çevreyi kirletmeyin. Çevre temizliğine gereken önemi vereceğinize yürekten inanıyorum” diye konuştu. Bilim, teknoloji ve enerji kaynaklarının verimli halde kullanılabilmesi için bu çalışmaları yaşamın bir parçası haline getirme gayreti içerisinde olduklarını belirten Akgül, öğrencilerden çok çalışmalarını, araştırmalarını ve başarılı olmalarını istedi

Eğlenceli Deneyler

Sinevizyon gösteriminin ardından öğrenciler, Uygulamalı Bilim Merkezi’ndeki deneyleri yakından inceledi. Tırmanan koni, palangalar, plazma topu, optik illüzyonlar, el bataryası, aldatan görüntü gibi deney düzeneklerinin başına geçen öğrenciler bilimin eğlenceli dünyasını keşfetme imkanı buldu.
 

Abdullah Ortaç/Kenthaber Mamak
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2009 Salı 13:29:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?