5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Mamak çöplüğü çilek kokacak

Mamak çöplüğünde yapılan çalışmaların ardından kurulan seralarda üretilen domateslerden sonra şimdi de çilek üretimine başlandı.
 

Etrafa saçtığı kötü kokularla Ankaralıların korkulu rüyası olan Mamak çöplüğü, yapılan iyileştirme çalışmalarının sonuç vermesiyle tam anlamıyla tarımsal üretim sahasına dönüştü. Alanda kurulan seralarda devam eden domates üretiminin ardından çilek üretimine de başlandı. Mamak Katı Atık Alanı'nda, organik tarımla domates, çilek ve alg (tek hücreli yosun) seracılığı yapılıyor. Bu seralarda 4 yıldır üretilmeye devam edilen organik domateslerden sonra şimdi de organik çilek üretimi faaliyete geçirildi.

ITC Katı Atık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, katı atıkla ilgili her türlü teknolojinin kullanıldığını ve bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Kantur, patent alarak bilgi üretmeye çalışan bir müessese olduklarına dikkat çekerek, "İlk olarak biz, bu çöplüğü nasıl zararsız hale getirebiliriz, nasıl bertaraf edebiliriz, bununla ilgili hangi teknolojileri nasıl kullanabiliriz diye bilgi üretiyoruz. Ondan sonra bu bilgiyi, dizayn ederek makine haline getiriyoruz ve sonunda tesisleri kuruyoruz. Geldiğimiz noktada, Türkiye'de karışık bir şekilde toplanan katı atıklar, değişik teknolojiler kullanılarak yüzde 10'lara düşürülüyor. Bu tesisleri, belediyeler arzu ettikleri takdirde, yatırımını kendimiz yapmak üzere 30 yıllık işletmeler haline çevirebiliyoruz" diye konuştu.

ŞİMDİ DE ÇİLEK ÜRETİMİ

İçinde kendi patentleri olan kısımların olduğunu kaydeden Kantur, tesislerin dizaynlarını kendilerinin yaptıklarını ve makineleri kendilerinin ürettiklerini söyledi. Tesisleri anahtar teslimi, kendi şirketleri olarak kurduklarını ve işlettiklerini belirten Kantur, "Önemli olan şey, bu tip çöplüklerde metan gazını çıkarıp elektriğe dönüştürdüğünüz zaman karbondioksit azaltması yapıyorsunuz. Ama daha fazla karbondioksit azaltması yapmak isterseniz bu defa elektrik üretirken çıkan atık kısmı seralarda kullanıp çeşitli bitkiler vasıtasıyla karbondioksiti oksijene çevirmeniz mümkün oluyor, arada da domates üretmiş oluyorsunuz. Sera fikri buradan doğdu. Domates olduğu gibi küçük yosunlar ve çilek üretimleri vesaire gibi üretimlerle de atık ısıyı kullanarak karbondioksiti oksijene çevirmiş oluyorsunuz" diye konuştu.

Kantur, seralarda çilek üretiminin yeni başlatılan bir proje olduğunu belirterek, projeye ilk olarak domates üretimiyle başlandığını, alg ve çilek üretimiyle de projenin devam edeceğini vurguladı.

"ESKİDEN MAMAK DENİLİNCE AKLINIZA ÇÖPLÜK GELİRDİ"

Asıl işlerinin çöpü ayrıştırma olduğunun altını çizen Kantur, geri dönüşümü olan maddeleri ayırdıklarını ve organik fermantasyon yöntemiyle atıkların gübreye, geri kalanın ise yakma veya gazlaştırma denilen yöntemlerle çok az miktarda kül ve enerjiye çevrildiğini ifade etti.

Atıkların enerjiye çevrilerek çöpün bertaraf edildiğine dikkat çeken Kantur, "Tesisleri veya bu katı atığı yok etme işini ciddiye aldığınız zaman gerekli tesisleri kuruyorsunuz ve katı atığı yok ederken sadece katı atığı yok etmiş olmuyoruz. Katı atığın kendisini, onun altından çıkan suları, gazları ve kokuların tamamını yok ediyoruz. Eskiden Mamak denilince aklımıza çöplük gelirdi, halbuki şimdi Mamak'ta çöplüğün karşısına alışveriş merkezleri ve binlerce konut yapıldı. Eskiden Ankara şehri tıkanmış, sadece batıya doğru büyüyen bir şehirdi halbuki şimdi doğuya doğru büyüyen bir şehir halini alacak. Dolayısıyla bu tip bir çalışma yaptığınız zaman, çalışmanız sadece yaptığınız alanla sınırlı olmuyor. Onun etrafındaki binlerce dönüm alanı ve milyonlarca kişiyi etkileyecek neticelere dönüşebiliyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2011 Pazartesi 12:13:46
Güncelleme :21 Kasım 2011 Pazartesi 12:27:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?