4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Mamak çöplüğü konutları aydınlatıyor

Yakın zamana kadar Ankara'nın 'kanayan yarası' olarak nitelendirilen Mamak Çöplüğü, artık aydınlattığı konutlarla ülke ekonomisine katkı sağlayan bir üretim merkezi haline geldi.

Mamak çöplüğünden elde edilen elektrik enerjisi, 20 bin konutun aydınlatılmasında kullanılıyor. Başkent'e 10 yıl süreyle elektrik enerjisi sağlayacak Deponi gazı (LFG) rezervine sahip olan Mamak çöplüğü, şu anda ürettiği elektrik enerjisiyle tüm tesisin ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda 20 bin konutun ihtiyacını sağlayacak miktarda elektrik enerjisini de TEİAŞ'a satıyor. Mamak çöplüğünde oluşan gaz, dikey ve yatay borular vasıtasıyla kolektörde toplandıktan sonra, bölgeye yerleştirilen 4 jeneratöre nakledilerek, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Şu anda 5.6 megawatt olan üretimin, yıl sonunda 11.2 megawatta kadar çıkarılması planlanıyor.

Mamak çöplüğü, uzun yıllar biriken metan gazının patlama riski, organik çöpten çıkan sızıntı suyunun su kaynaklarına karışma tehlikesi ve etrafa yayılan kötü koku ile anıldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı 'Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi' ile soruna köklü bir çözüm getirdi. Mamak Katı Atık alanı rehabilitasyon ve düzenleme çalışmaları kapsamında kurulan sistem ile proje, amacına ulaşarak, bölgedeki sorun yan etkileri ile birlikte ortadan kaldırıldı.

BELEDİYE BÜTÇESİNDEN PARA ÇIKMADI

Bölgenin çehresini değiştiren ve bundan sonra artı değer olarak gündeme damgasını vuracak olan proje, Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tek kuruş harcanmadan gerçekleştirildi. Projenin Türkiye'de ilk ve örnek nitelikte bir proje olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çöpün düzenli şekilde depolanmasının, bertaraf edilmesinin maliyetinin ton başına 10-15 dolar civarında olacağını, bunun da belediyeye yıllık maliyetinin yaklaşık 20 milyon dolara ulaşacağına dikkat çektiler.

Büyükşehir Belediyesi'nin bu büyük projeyi sıfır maliyetle gerçekleştirdiğini tekrarlayan yetkililer, bu önemli hizmetin çöpten elde edilecek gelir karşılığında ihale edildiğini belirttiler. Öte yandan, Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi'yle ulusal ve küresel ölçekte çevre sorumluluğu en üst düzeyde korunurken, geri dönüşümü mümkün olan atıkların ekonomiye kazandırılması ve elektrik enerjisi üretimiyle de ulusal ekonomiye katkı sağlanıyor. Projenin uygulanmasındaki üstün başarı, çöplüğün bölgede oluşturduğu kötü imajı da yok etti. Gerçekleştirilen çözüm ve yeni imajı ile gecekondudan kentsel dönüşüm planına alınan bölgede, arsa ve konut fiyatlarının da sürekli değer kazandığı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 14:49:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?