3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Mamak çöplüğü tarih oldu

Mamak Çöplüğü tarihe karıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde çöplükte 3 yıl önce başlatılan çalışmalar çerçevesinde kurulan seralarda yıllık 40 bin ton domates yetiştiriliyor. AK Parti ilçe teşkilatı ile çöplüğü gezen Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, çöplükte 100 bin konutluk elektrik de üretildiğini belirterek, “Mamak artık çöplükle anılmıyor” dedi.

Çöplük Tarihe Karıştı

Çevre günlerinde eylemlerin adresi olan Mamak Çöplüğü, Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıl önce başlattığı çalışmalarla tarihe karıştı. Başkent’in günlük ortalama 40 bin ton çöpünün depolama yöntemiyle biriktirildiği Mamak Çöplüğü “Ankara Katı Atık Projesi” ile revize edildi ve 10 bin fidan dikilerek, seralar oluşturuldu.

Domates Yetiştiriliyor

Eylül 2008’de start alan sera projesiyle topraksız tarım yoluyla domates yetiştirilmeye başlandı. 2 bin metrekarelik alanda kurulan serada, bugün yıllık 40 bin ton domates üretilerek, Başkentliler’in sofrasına sunuluyor. Üretimde damla sistemi kullanılırken, sulama ve gübreleme otomasyon makinelerine bağlı olarak çalışıyor.

Akgül Çöplüğü Gezdi

Çöplükteki değişim bununla da sınırlı kalmıyor. Bölgeye kurulan santralde 100 bin konutun ihtiyacını karşılayan elektrik enerjisi üretiliyor. AK Parti İlçe Teşkilatı ile çöplüğü gezen Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Kokusundan şikayet edilen çöplükte Başkent halkına domates, elektrik üretiyoruz” dedi.

Elektrik Enerjisi

Mamak Çöplüğü’nde gerçekleştirilen rehabilitasyonun ardından depolama alanındaki deponi gazının bertarafı için kurulan sistem aracılığıyla da elektrik enerjisi üretiliyor. Santralden elde edilen elektrik, ulusal şebekeye verilerek, 100 bin konutun aydınlanması sağlanıyor. Mamak Çöplüğü’nün Başkent’e en az 10 yıl süreyle elektrik enerjisi sağlayacak deponi gazı rezervine sahip olduğu vurgulanıyor.

Koku Tamamen Bitecek

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, ilçenin yıllarca çöplüğüyle anıldığını, bunun kendilerini ve bölge halkını üzdüğünü ifade ederek, “Mamak artık çöplükle anılmıyor. Burayı bir sorun yumağı olmaktan çıkarıp, cazibe merkezi yapmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Büyükşehir’in öncülüğünde başlatılan çalışmayla burası nahoş görünümünden uzaklaştı. Yıllarca çevreye kötü koku yayan çöplükte artık tadına doyum olmayan domatesler yetiştiriliyor, binlerce konuta elektrik sağlanıyor” dedi.

Kent Üniversitesi Projesi

Çöplük alanının sürekli ağaçlandırıldığını, bölgenin görsel yapısının hızla değiştiğini anlatan Akgül, burayı işleten firmayla birlikte “endüstri kent üniversitesi projesi”ni uygulamaya koymak istediklerini söyledi. Başkan Akgül, 3 yıllık bir çalışma sonunda çöplükte söz konusu projelerin hayata geçirildiğini belirterek, “Bugün az da olsa koku var. Ama devam eden projelerimizle amacımız bunu sıfıra indirmek” diye konuştu.
 

Abdullah Ortaç/Kenthaber Mamak
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2009 Pazartesi 11:21:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?