3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Mamak'ta kalp sağlığı semineri

Mamak Belediyesi’nin işbirliğiyle, Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) ve dört uzmanlık derneğinin düzenlediği kalp sağlığı seminerine Mamaklılar yoğun ilgi gösterdi.

Mamak Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere katılan yaklaşık 350 kişinin kalp ve damar hastalığı geçirme riski ölçüldü. TKD Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Doktor Çetin Erol, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’e böyle bir imkanı kendilerine sundukları için teşekkür etti.

“Risk Büyük, Önlem Kolay”

Mamak Belediyesi işbirliğiyle, Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde Türk Kardiyoloji Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Türk Nöroloji Derneği, Türk Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin birlikte yürüttüğü “Kalbinizi koruyun, içinde sevdikleriniz var” projesi kapsamında, kalp sağlığı seminer düzenlendi. Mamak Kültür Merkezi Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde kalp ve damar hastalıklarını önlemek ve bu nedenle ölümleri azaltmak amacıyla düzenlenen seminere, Mamaklılar yoğun ilgi gösterdi.

“En Sık Görülen Ölüm Nedeni”

“Risk büyük, önlem kolay!” başlıklı seminerde TKD Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Doktor Çetin Erol, sinevizyon eşliğinde kalp sağlığının önemini anlattı. Kalp ve damar hastalıklarının, dünyada ve ülkemizde en sık görülen ölüm nedeni olduğunu belirten Erol, Türkiye’de her 2 kişiden 1’inin kalp ve damar hastalıkları yüzünden öldüğünü kaydetti. Önemli olanın bilmek değil, hayat geçirmek olduğunu vurgulayan Erol, kalp ve damar hastalıklarının neden oluştuğu hakkında bilgi verdi. Erol, her bireyin 30 yaşından sonra mutlaka kalp ve damar hastalıkları risk ölçümünü yaptırması gerektiğini önemle vurguladı.

“Faktörler”

Seminerde, kalp ve damar hastalıklarını artıran faktörler, sigara, aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol olarak sıralandı. Bu risk faktörlerinin azaltılmasının, kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkmasını ve bunlara bağlı ölümleri azaltacağına işaret edildi. Kalp ve damar hastalıklarından korunmada, tek bir risk faktörünün değil, tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınmasının ve müdahale edilmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapıldı.

“Risk Ölçüldü”

Ayrıca, Muhsin Ertuğrul Sahnesi fuayesinde kurulan stantlarla katılımcıların, kan ve kan basıncı taramaları yapıldı. Seminere katılan yaklaşık 350 kişiye yapılan taramalarla, önümüzdeki 10 yıl içinde kalp ve damar hastalığı geçirme riski hakkında bilgi verildi.

Başkan Akgül’e Teşekkür

Seminer sonrası, katılımcıların merak ettikleri soruları yanıtlayan Erol, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül’e de böyle bir imkanı kendilerine sundukları için teşekkür etti.
 

Abdullah Ortaç/ Mamak Kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 11:10:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?