3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Mamak'ta yeni dönem

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin startı verildi. Projenin 1. etabının yapımına Derbent Mahallesi’nden başlandı.

Temel atma törenine Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin, AK Parti Ankara milletvekilleri ve çok sayıda bürokrat katıldı.

Temel atma töreninin ardından Abidinpaşa Lale İş Merkezi’nde Mamak Belediyesi’nin ilçeye kazandırdığı 30 tesisin açılışı gerçekleştirildi.

Türkiye’nin En Büyük Kentsel Dönüşümü

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin yapımına başlandı. Projenin birinci etabının başlaması nedeniyle Derbent Mahallesi’nde temel atma töreni düzenlendi. Törene Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, AK Parti Ankara milletvekillerinden Salih Kapusuz, Zeynep Dağı, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mamak Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin, AK Parti Mamak Belediye Başkan Adayı Mesut Akgül ile çok sayıda bürokrat ve vatandaş katıldı.

50 Bin Konutluk Dev Proje

Proje kapsamında toplam 9 milyon 400 bin metrekarelik alanda son derece modern 50 bin yeni konut inşa edilecek. Bugün gerçekleştirilen temel atma töreniyle başlayan 1. Etap’ta yıkımı gerçekleştirilen toplam bin 400 gecekondunun yerine ise 260 adet modern konut yapılacak. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin de Mamak’ın 14 mahallesini kapsayan yaklaşık 9,4 milyon metrekare alanda gerçekleştirilen projeyi Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüklerini, bu projenin Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm ve gelişim projesi olduğunu söyledi. Şahin, Mamak’ın geleceği olan projenin ilçe halkına hayırlı olmasını diledi.

“Mamak İçin Yeni Dönem Başlıyor”

“Bugün Mamak için yeni bir dönem başlıyor” diyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, geçmiş yıllarda Mamak deyince akla çöplüğün geldiğini belirterek, bugün bu çöplüğün yerinde de sebze ve meyve yetiştirildiğini, elektrik enerji üretildiğini söyledi.

Samsun yolunun sağında ve solunda yıkılan ve yıkılacak toplam 14 bin gecekondunun yerine 42 bin tane modern konut yapılacağını anlatan Gökçek, ayrıca yol kenarına iş merkezleri yapılacağını ve bu proje çerçevesinde konutunu alamayan hiçbir vatandaşın kalmayacağını vurguladı. Gökçek, proje kapsamında 4 bin 500 hak sahibiyle anlaşma yaptıklarını, temeli atılan konutların 24 ayda teslim edileceğini bildirdi.

Hak sahiplerine konutların öncelikli olarak arsasının bulunduğu yerden verilmesine çalışılacağını anlatan Gökçek, kurayla dağıtılacak konutlarda, zemin katların kuraya dahil edilmeyeceğini söyledi. Proje kapsamında hak sahiplerinin kira yardımı alacaklarını ifade eden Gökçek, “Vatandaş Büyükşehir Belediyesinde ve Mamak’ta sağda birlik yapacak, projeler yarım kalmayacak. Vatandaşlarımız. Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, başkalarının sözlerine itibar etmesin, güvenmesin” dedi.

“Mamak Hizmetin Zor Olduğu Bir Yer”

Cemil Çiçek ise Mamak’ın Türkiye’nin çeşitli illerinden ekonomik nedenlerle göç eden insanların bir arada yaşadığı bir bölge olduğunu belirterek, burada yapılan tüm çalışmaların zorluğunun da herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade etti. Çiçek, yarısı imarlı yarısı imarsız, bir kısmı arsa tahsisli tapulu, bir kısmı tapusuz bu denli sorunlu bir bölgede bu kadar büyük bir çalışmayı başarmanın hiç de kolay olmadığına dikkat çekti. Çiçek, böyle projelerle kendilerinden başka ortaya çıkan başka adayların da bulunmadığını söyledi. Çiçek “29 Mart seçiminde gök kubbeyi de vaat eden de, cennetten parsel vaat eden de var. Ama buna inanmayın, bu parsellerin hiçbirine inşaat yapılmaz. Onun için vaatlere değil, doğrulara bakın. Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi çok zor bir projeydi. Ama son derece başarılı olundu. Bu kadar zor projeyi asılsız iddialara terk etmeyin. Yürüyen bir araba var. Bu arabanın tekerine çomak sokmak isteyen insanlar da var” diye konuştu. Konuşmaların ardından Çiçek, Gökçek ve Şahin, butona basarak, Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temelini attı.

30 Tesis Açıldı

Çiçek ve beraberindekiler daha sonra Abidinpaşa Lale İş Merkezi’nde, aralarında spor salonu, park, sağlık ocağı, polis karakolu, hayvan barınağı ve Bilgi Evleri’nin bulunduğu 30 tesisin toplu açılışını gerçekleştirdi.

“Herkese Yetecek Kadar Sevgimiz Var”

Başkan Şahin burada düzenlenen törende, 10 yıl önce Mamak Belediye Başkanı olarak göreve başladığında “Herkese yetecek kadar sevgimiz” var dediğini hatırlattı.

Şahin, “İnsana hizmet en iyi hizmettir. Kalıcı eserler yaptık. 30 tesisimizi hizmete sunuyoruz. Tesislerimizin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 7 tanesini Eğitime %100 Destek Kampanyası çerçevesinde okullarımıza hediye ettik. Diğer 7’si halkımızın bölgede spor yapıp dinlenmeleri için. Sağlık ocağı, 1 polis karakolu, 4 Bilgi Evi bölgemize hayırlı olsun. Biz ve bizden sonraki nesillerin yararlanacağı hizmeti gerçekleştirdik. 10 yıldır Mamak sorunlu bir bölge olmasına rağmen mazeretlerin arkasına saklanmadık ve çalıştık. Mamak’a 132 bin konut, 13 iş merkezi, 40 spor tesisi, 10 Bilgi Evi, 180 park kazandırdık” diye konuştu.

“Ankara Doğu’ya Doğru Gelişiyor”

Çiçek de Mamak’ta çok önemli değişimin yaşandığını ifade etti. Mamak’taki tüm projelerin ilçe ile Elmadağ’ı fiziki olarak birleştirdiğini ifade eden Çiçek, böylece Ankara’nın hep İstanbul ve Eskişehir yönüne doğru gelişmesi yerine, bu bölgede ilerlemede kaydedilmesinin sağlandığını belirtti.
 

Abdullah Ortaç/Kenthaber Mamak
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 14:22:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?