4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Memura düşük prim yüksek maaş

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra emekli ikramiye ödemeleri tehlikeye girdi. Memur maaşlarında ise önümüzdeki 2 yıl süresince herhangi bir düşüş olmayacak.

Sosyal güvenlik reformundan önce memurlara ödenen ücretlerden sadece gösterge, ek gösterge, taban aylığı, özel hizmet tazminatının belli bir oranı ve kıdem aylığından Emekli Sandığı primi alınmaktaydı. Reformla birlikte, istisnalar dışında her ne adla yapılırsa yapılsın tüm ödemeler prime esas kazanca tabi tutulacağından, özellikle memurların maaşlarında bir miktar düşüş olması gerekiyordu. Fakat, geçici 4. madde ile matrah farkına ait sigorta priminin 2 yıl süre ile kurumlarınca karşılanacağı hükmü getirilmiş ve memur maaşlarında 2 yıl süre ile düşüş olmaması öngörülmüştü. 2 yıl sonra ise memurların net maaşlarında bir miktar düşüş olacaktı. Ancak, daha fazla prim kesileceği için emekli aylıkları da yüksek olacaktı. Ancak, Anayasa Mahkemesi Kararı ile bu uygulama iptal edilmiştir. Böylece, bugüne kadar olduğu gibi, memurların düşük emeklilik primi ödemesine rağmen emeklilikte yüksek maaş almaları uygulaması devam edilecek.

UYGULAMA DEĞİŞECEKTİ

Sosyal güvenlik reformuyla memurların emeklilik ikramiyesi kaldırılmayıp, uygulama da zamanla bazı değişiklikler yapılacaktı. Emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan; asker, sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için, aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilmekteydi. Verilecek emekli ikramiyesinin hesabında, 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmamaktadır.

İKRAMİYELER TEHLİKEDE

1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek sosyal güvenlik reformu, memurların emeklilik ikramiyesini kaldırmıyor, bunun yerine bir yıl sonra son çalışılan kurumca ikramiyenin ödenmesi sistemi getirilecekti. Halen emeklilik ikramiyesi, Emekli Sandığı tarafından ödenmekte ve ödenen ikramiye tutarı, memurun son çalıştığı kurum tarafından Emekli Sandığı’na geri ödenmektedir. Sosyal güvenlik reformuna göre, emekli ikramiyelerinin bir yıl daha Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecekti. Bir yıl dolduktan sonra 2008 başından itibaren kamu görevlisinin son defa çalıştığı kurumca, eğer çalıştığı son kurum özelleştirilmiş ise Hazine tarafından emekli ikramiyesi ödenecekti.

Ancak, Anayasa Mahkemesi kararı ile bu uygulamanın yürürlüğü durdurulmuş ve iptal edilmiştir. Bu durumda 01.01.2007 tarihi itibarıyla yeni düzenleme yapılmazsa ve yahut 5510 Sayılı Kanun ertelenmezse emekli ikramiye ödemeleri tehlikeye girecektir.

30 gün prim ödeyen sağlık yardımı alacak

Bağ-Kur’lular’In sağlık yardımından yararlanabilmek için en az sekiz ay sağlık primi ödemesi gerekiyordu. SSK’lılara ise kendileri için 90 gün ve eş-çocukları içinse 120 gün prim ödenmesi halinde sağlık yardımı yapılmaktaydı. Özellikle, geçmişte Bağ-Kur sigortalılarının 8 ay çalıştıktan sonra sağlık yardımı alması çok büyük sıkıntılara neden olmaktaydı.

Genel Sağlık Sigortası ile birlikte 30 gün prim ödeyen herkes bundan böyle sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacak.

Bağ-Kur’luya da doğum parası

SSK’lIlara doğum nedeniyle emzirme yardımı (süt parası) olarak 50 YTL, memurlara ise 2500 gösterge rakamı karşılığı olarak 111.85 YTL doğum yardımı ödeneği veriliyordu. Bağ-Kur’luların ise böyle bir hakkı yoktu.

Artık işçi, memur, Bağ-Kur’lu ayrımı yapılmayacak. Yeni düzenleme ile her doğum için sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısı doğum yapan sigortalı erkeğe altı ay süreyle doğum tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin üçte biri (177.00 YTL) olarak toplam 1.062 YTL emzirme yardımı verilecek. (Bütçe Kanunu’nda tutarın asgari ücretin onda biri - 53.10 YTL olmak üzere toplam 318.60 YTL olarak değiştirilmesi teklif edilmiştir.)
vatan
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 12:52:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?