3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Mimar Sinan Çankaya'da anıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mimar Sinan'ın Türklerin yetiştirdiği en büyük isimlerden birisi olduğunu belirterek, "Eğer bütün dünyaya tanıtabildiğimiz büyük marka gibi düşünebilirsek, en büyük isimlerden birisi Mimar Sinan'dır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesindeki 'Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri Projesi' kapsamında 'Mimar Sinan Belgeseli Gala Gösterisi ve Sergi Açılışı' Çankaya Köşkü'nde yapıldı.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, milletvekilleri, Ankara Valisi Kemal Önal ile çok sayıda yabancı misyon temsilcisi, sanatçılar, bilim adamları, yazarlar ve gazetecilerden oluşan davetliler katıldı.

Programın ilk bölümünde, 'Mimar Sinan Belgeseli' izlendi. Mimar Sinan'ın Türkiye ve yabancı ülkelerde bulunan bütün eserlerinin yer aldığı belgesel, 2 yıllık bir çalışma sonunda hazırlandı. Köşk'teki gala programında, belgeselin kısa bir bölümü gösterildi. Programı, belgeselde Mimar Sinan'ı canlandıran tiyatrocu Kenan Işık sunarken, ünlü tiyatrocu, Mimar Sinan için 16. yüzyılda yazılmış bazı şiirleri de okudu.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Türklerin yetiştirdiği en büyük isimlerden birisinin Mimar Sinan olduğunu belirterek, "Eğer bütün dünyaya tanıtabildiğimiz büyük marka gibi düşünebilirsek, en büyük isimlerden birisi. Dünyanın dört bir yanında eserleri olan büyük bir mimar. 16 yüzyılda yaşamış, 4 padişah görmüş, tüm bu süre içerisinde de bugün hala ayakta kalan ve bundan sonra da yüzyıllarca ayakta kalacak büyük eserleri insanlığa armağan etmiş büyük bir mimar" dedi.

Çankaya Köşkü'ndeki bu etkinliğin esas amacının, ilk kez Mimar Sinan'ın yaptığı küçük-büyük bütün eserlerin bir belgeselde toplanması olduğunu vurgulayan Gül, böyle bir belgeselin, bu kadar gecikmiş olmasının da düşündürücü olduğunu söyledi. Gül, "Düşündürücü ama hiç değilse bazı küçük eserler vardır, onlar tamamen kaybolmadan, onların zapturapt altına alınması, böyle bir belgeselde toplanması büyük bir olaydır" diye konuştu.

"BÜYÜK DEVLET, İNSANLIĞIN FAYDASINA ESERLERLER BIRAKMAKLA OLUNUR"

"Bir insan bu kadar geniş bir coğrafyada, bu kadar geniş ve çeşitli işler yapabilir mi?" diyerek Mimar Sinan'a olan hayranlığını dile getiren Gül, "Mimar Sinan, bütün bu coğrafyaya çil çil kubbeler serpmemiş, sadece camiler değil köprüler, su kanalları, medreseler, hastaneler, kütüphaneler, çok çeşitli alanda eserler bırakmış. Adeta Kayseri'deki Erciyes'i taşıyıp İstanbul'da Süleymaniye'yi yapmış, o ihtişamı oraya taşımış" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Mimar Sinan'ın eserlerinden alınacak bir ders olduğunu da ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir devlet başkanı olarak söyleyeceğim şey şu; devletleri büyük, güçlü yapan sadece onların siyasi yapıları, orduları veya kendi iç zenginliği değil, onların kendi enerjilerini artık kalıcı, sadece kendi vatandaşlarına değil bütün insanlığın faydasına hasredecek gibi çalışmalara girmesi ve eserler bırakması. Büyük devlet böyle olunuyor. Tarihe, dünyaya, geçmişe ve geleceğe damga da böyle vuruluyor. Büyük armağanlar vererek oluyor. Onun için enerjileri toplayıp, bütün kaynakları bir taraftan kendi halkınızın refahına, çıkarına olurken, o doyum noktasına gelince ondan sonra dışarıya da taşıyorsunuz. O günkü dönemde bunlar, bu gördüğünüz camiler ve köprüler şeklinde ortaya çıktı. Bugün de güçlü, büyük devletler, araştırma, geliştirme, teknoloji, yeni buluşlarla, bugünkü boğaz köprüleriyle veya gökdelenlerle veya teknolojinin insanlığa sunduğu her alandaki büyük hizmetlerle damgalarını vuruyorlar. Türkiye de şüphesiz ki bunlara hem bilim dünyasına hem diğer alanlara büyük katkılar yapabilecek potansiyeli olan bir ülke. Bu katkıların artık daha çok olması ve daha çok görünür hale gelmesinin zamanı geldi. İnanıyorum ki bu örnekleri hep beraber göreceğiz ve bu örnekler sadece Türkiye'ye değil bütün insanlığa nasıl geçmişte hediye edildiyse bundan sonra da hediye edilecektir."

Cumhurbaşkanı Gül, serginin sadece Türkiye'de değil, Mimar Sinan'ın eserlerinin bulunduğu diğer ülkelerde de açılmasını isteyerek, "Türkiye'dekiler bize emanettir. Bugün dost, kardeş, komşu olan ülkelerdeki eserler de o ülkelere emanettir. Bunlar bütün insanlığın değerleridir. Hep beraber ayakta tutacağız, hep beraber övüneceğiz. Nasıl bugün Türkiye toprakları üzerinde yüzlerce, binlerce yıl önce yapılan, bırakılan eserlerle bugün övünüyoruz ve onları koruyorsak, bunlar bütün insanlığa birer kültür mirasıysa, inanıyorum ki bütün bu geniş coğrafyadaki bu eserleri her ülke kendi eseri ve zenginliği olarak en iyi şekilde muhafaza edecek ve gelecek nesillere taşıyacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasının ardından belgeselin müziklerini hazırlayan Fahir Atakoğlu mini bir konser verdi. Program, Mimar Sinan'ın 60 eserinin fotoğraflarının yer aldığı serginin gezilmesi ve kokteylle sona erdi.

Mimar Sinan konulu belgesel film ve fotoğraf sergisi, Mimar Sinan'ın eserlerinin bulunduğu İstanbul, Saraybosna, Sofya ve Şam gibi şehirlerle, Londra, Roma ve Berlin'in de aralarında yer aldığı Avrupa başkentlerini de dolaşacak.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 16:36:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?