3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Mogan Gölü'nde taşma tehlikesi

Ankara'da karların erimesi ve yağmurlar nedeniyle Mogan Gölü'ndeki su seviyesi artmaya başladı. Yükselen su, Atatürk Sahil Parkı'ndaki tahta yürüyüş alanına kadar çıktı. Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği Başkanı İsa Ömercan, gölün heran taşabileceğini belirtirken, Gerder bölgesinde Su Kesen deresinden çamurlu suların Mogan Gölü'ne akmaya devam etmesi, endişeleri giderek artırdı.

Havaların ısınmaya başlaması ve karların erimesi sonucu Mogan Gölü'nde su seviyesi yağmurla birlikte son 4 günde 1 metre yükseldi. Atatürk Sahil Parkı'nın tahta yürüme yolunun seviyesine ulaşan sular, kanal kapağının açılmasıyla düşürülmeye çalışılıyor. Bu amaçla Mogan'dan Eymir Gölü'ne su tahliyesi de hızlandırıldı. Mogan Gölü'nün tahliye kapakları biraz daha açılıp, yaklaşık 1 metre yükseklik seviyesinde su bırakılmaya başlandı. Kanal çevresinde oturan bazı apartmanların bodrum katlarını su basarken, buralarda oturanlar kendi çabalarıyla suyu tahliye ettiklerini belirti.

Gerder Bölgesi'ndeki Su Kesen kanalı ile çamurlu suların Mogan Gölü'ne akması tedirginlik yarattı. Yetkililer, bu suların toprağı sürükleyerek göle ulaştırdığını belirtirken, yörede oturanlar Gerder bölgesindeki taş ocaklarının bıraktığı çamurlar olduğunu iddia etti. Gölün her an taşabileceği uyarısında bulunan Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği Başkanı İsa Ömercan, bu konuda daha önce uyarılarda bulunduklarını, belirterek, şöyle konuştu:

"Su seviyesi yükseldiğinde özellikle Atatürk Sahil Parkı ve Bizim Çatı sosyal tesisleri bölgesinde taşmalar oluyor. Buralardaki kıyı duvarının yükseltilmesi gerekiyor. Ancak basit bir işi yıllardan beri kimse yapamadı. Birkaç güne kadar sanırım Atatürk Sahil Parkı sular altında kalacaktır."

Mogan Gölü'ne akan çamurlu suların da yıllardan bu yana önüne geçilmediğini belirten Ömercan, "Sezimizi sağır sultan duyuyor, bizim yetkili ve etkililer duymuyor. Su Kesen Deresi'ne en azından dinlendirme havuzları yaparak kirli akan bu suyun önüne geçilebilir. Ayrıca taş ocakları doğru dürüst kontrol edilsin, denetlensin, yaptırımlar uygulansın" dedi.

 

...
Yayın Tarihi : 19 Mart 2012 Pazartesi 16:27:46
Güncelleme :21 Mart 2012 Çarşamba 13:18:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?