3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Nazım Hikmet resmen Türk vatandaşı

Ünlü şair Nazım Hikmet'in yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Nazım Hikmet, 58 yıl sonra resmen yeniden Türk vatandaşı oldu.

Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığından çıkarılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının kaldırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hükümet, eski Ceza Kanunu'nun 141. ve 142. maddesine göre 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılan ünlü şairin, yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesini kararlaştırmıştı. Bakanlar Kurulu'nun 5 Ocak 2009 tarihli kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, konuyla ilgili olarak, "Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri mevzuattan çıkarılmıştır. 2002 UNESCO tarafından 'Nazım Hikmet yılı' ilan edilmiştir. Artık gereği kalmamış, anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın ortadan kaldırılması gerekmektedir" demişti.

Çiçek, ünlü şairin Moskova'da bulunan mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusunda ise, bu konudaki kararın Nazım Hikmet'in ailesine ait olduğunu söylemişti. Çiçek, hükümetin aldığı kararın Nazım Hikmet ile ilgili 1951 yılında alınan kararın kaldırılmasından ibaret olduğunu ifade ederek, "Mezar konusu Türkiye'de zaman zaman tartışılıyor. Bunlara bakmak lazım. Gelmesinde fayda var mı, yok mu, ailesi ne der? Bu tek başına hükümetin verebileceği bir karar değil. Ailesi vardır, onlara da bakmak lazım. Ama Türkiye bugün önemli bir karar almıştır. Bundan sonra eğer faydalı olacaksa gelmesinde bizim yönümüzden bir sakınca yoktur. Biz olaya olumlu
bakarız" değerlendirmesini yapmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 12:13:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?