3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Nuh Tufanı Evren'e kadar uzandı!

Nuh Tufanı’ndan kaçan büyük sürü Ankara Evren’de Baraj kenarında bulundu.Yaklaşık 10 milyon yıl önce büyük tufandan kaçan hayvan sürüsü, Evren İlçesi Cebirli köyü mevkiinde tesadüf eseri bulundu.

Köylüler; bulduğu kemikleri insan mı hayvan mı diye ayırt edememesi üzerine Maden Tetkik Arama (MTA) Enstitüsü'ne haber verdiler.

Derhal inceleme başlatan MTA, Fransız Profesör arkeologun başkanlığında yürütülen kazılarda çok çeşitli fosiller bulundu; at, gergedan zürafa, fil ve mamut fosillerinin yanında çok çeşitli dev hayvanların fosillerininde bulunduğu edinilen bilgiler arasında.

Öte yandan bir Yunan Profesör’den alınan bilgiye göre çok çeşitli hayvan sürülerinin bulunduğu kazılan her yerde çeşitli hayvanlara ait milyonlarca yıllık fosiller çıktığı ifade edildi.

Maden Tetkik Arama ekipleri acil bir birim oluşturarak kazıyı genişleteceği ve tüm bölgede arama yapılacağı öğrenildi. Şu anda MTA personeli 12 kişi kazı çalışmalarını yürütüyor.Kazı alanında güvenliğin sağlanması ve fosillerin gizliliği için Jandarma tarafından hiçkimse alana sokulmuyor.

Ayrıca edinilen bilgilere göre; fosiller arasında insana benzeyen iki ayaklı yaratıklarda olduğu, bu fosillerin bilim adamlarını şaşkına çevirdiği konu üzerinde araştırmalar yapılacağı ile ilgili bilgi edinildi.

Kazının başlamasıyla birlikte tüm arkeoloji ve bilim dünyası ve konuya meraklı onlarca insan bölgeye akın etmeye başladı, çevre illerden gelen ilgili vatandaşlar balıkçı kayığı kiralayarak kazının yapıldığı alanı baraj kenarından izlemeye gidiyor.

Bunun yanında kazıyla ilgili olarak çeşitli projeler hazırlanıyor, 17.10.2009 tarihi itibariyle bölgede geniş çaplı bir araştırma için 500 kişilik bir kazı ekibi oluşturulacağı, bu ekibin MTA elemanları ile yurtdışı ve Türkiye'de Arkeoloji bölümünde okuyan öğrencilerden oluşacağı öğrenildi.

HİRFANLI BARAJI BOŞALTILABİLİR

Diğer yandan konuyla ilgili olarak araştırmaların genişleyeceği ve gerekirse Hirfanlı Baraj Gölü'nün boşaltılarak kazı kapsamına alınabileceği de ihtimaller arasında...

Kaymakamlık tarafından da konuyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılacağı ve müze oluşturularak kazıların sergileneceği öğrenildi.

Konunun basına yanlış intikal ettirilmesi ve Şereflikoçhisar olarak basında duyurulması üzerine Evren İlçesi Belediye Başkanı Nedim Keskin, derhal çalışma başlattı, Jandarma Komutanlığ'ından sorumluluk bölgesi haritasını alan Keskin, kazı alanın Evren İlçesi sınırları içinde olduğunu belgeledi.

Sonrasında ulusal basını bilgilendirmek ve için ilgili birimlerle temasa geçmek, ajanslarla ve Kültür Bakanlığı ile görüşmek üzere Ankara’da çeşitli temaslarda bulundu.

İlçede kazıyla ilgili her türlü desteğin ve kolaylığın sağlanacağını belirten Başkan Keskin, konunun sürekli takipçisi olduklarını ve ilgileneceklerini belirtti.

Yapılan kazılardan elde edilen buluntuların insanlık ve dünya tarihi hakkında çok önemli bilgiler içereceğini ve dünyanın sırlarına ışık tutacağını bildiren bilim adamları, konuyla ilgili olarak ilçe halkını ve öğrencileri bilgilendirmek için konferans ve eğitimler verileceğini bildirdi.


 

Mehmet Şahin Keskin/Evren Kenthaber
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 21:35:06
Güncelleme :12 Ekim 2009 Pazartesi 08:44:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?