4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Okullar artık daha sıkı korunacak

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okullarda yaşanan şiddet olayları ile ilgili olarak, "Okullardaki şiddet olaylarının failleri başarısız öğrencilerdir. Eğitimle ilgilenmeyen bir öğrenci ancak böyle olaylara karışır" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında 'Okullarda Güvenlik Ortamının Sağlanmasına Yönelik İşbirliği protokolü imzalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde gerçekleşen imza törenine, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ile çok sayıda bürokrat katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, burada yaptığı konuşmada, 2006 yılında okullarda şiddet olayları sebebiyle bir eylem plana hazırladıklarını belirterek, okul içinde ve dışında gelişen şiddet olaylarına kaşı diğer kurumlarla da birlikte çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Çelik, "Olaylar meydana gelmeden bunları önleyebilmek için biz proaktif bir rehberlik sistemi kurduk. Rehberlik araştırma merkezlerini yüzde 200 bir şekilde artırdık" dedi. İlk ve ortaöğretim öğrencinin bir hafta boyunca okulda geçirdiği saatin ortalama 8 saat olduğunu kaydeden Bakan Çelik, öğrencilerin zamanlarının çoğunu da dışarıda geçirdiklerini ve güvenlik tedbirlerinin sadece okulda değil her yerde olması gerektiğini dile getirdi. Çelik, ailelere de seslenerek, "Ailelerin ben çocuğuma para verdim demesi yetmiyor. Hiçbirşey gençler üzerinde sevgi ve ilgi kadar etkili değildir. Çocuklarımızı zararlı insanlara karşı zararlı alışkanlıklara ve maddelere karşı korumak ailenin, medyanın ve toplumun görevidir" dedi. Medya kuruluşlarına da çağrıda bulunan Bakan Çelik, medyanın teşhirci olmaması ve her zaman olumsuz haberler yapmaması istedi. "Bir çocuk bir gazetenin manşetine çıktığı zaman ertesi gün kendisini okulda çete reisi ilan ediyor" diyen Çelik, medyanın bu tarz haberleri manşet yapmaması gerektiğini söyledi. Okullardaki şiddet olaylarına değinen Çelik, "Okullardaki şiddet olaylarının failleri başarısız öğrencilerdir. Eğitimle uğraşmayan öğrenciler başka işlerle uğraşıyorlar. Bir şiddet olayına karışan başarılı bir öğrenci bulamazsınız" diye konuştu.

Daha önce okullarda sınıfta kalma durumunun olmadığını hatırlatan Çelik, "Sınıfta kalanların bir af beklentisi var. Sınıfta kalan öğrenciye af yok. Kendisine sunulan avantajlara rağmen geçmek istemiyorsa onları okulun dışına itmeyeceğiz. Onları açık liseye yönlendireceğiz" dedi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay da konuşmasında, 2004-2005 yıllarında okullarda asayiş konusunda tartışmalar yaşandığıın ve bunun meclise taşındığını ifade etti. Okullardaki güvenliğin bazı hassasiyetler getirdiğini belirten Atalay, bugüne kadar alınan tedbirlerin göz önüne alınarak Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın çalışma yaptığını söyledi.

Yeni bir eylem planı hazırladıklarını belirten Atalay, "Daha organize, daha etkili koruyucu ve önleyici tedbirleri ön plana çıkardık. Hedefimiz asayiş ve güvenlikte koruyucu tedbirleri öne alıyoruz. Büyük şehir merkezleri olaylarda bu uygulanıyor. Yakın zamanda da trafikte bu durum başlatılacak" dedi. Okul içi ve çevresinde alınacak tedbirlerin hassasiyet gerektiğini belirten Atalay, gençleri ürkütmeden polisiye görüntüler vermeden bu tedbirlerin uygulanması gerektiğini dile getirdi. Bakan Atalay, yapılan protokol neticesinde bugüne kadar uygulanan bütün tedbirlerin daha planlı bir hale getirileceğini söyledi. Atalay, işbirliği protokolü neticesinde okullarda alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

"Okulların çevrelerindeki kişilerin kimlik kontrolleri yapılacak. Okul ile işbirliği olmayan işsiz kişilerin okul çevrelerini mesken tutmaları önlenecek. Okul çevresine özel bir ağırlık verilecek. Uyuşturucu satıcılarına karşı gerekli tedbirler alınacak. Okulların giriş ve çıkış saatleri ile okul çevresinde oluşacak araç trafiğine karşı gerekli düzenleme yapılacak. Öğrencileri taşıyan servis araçları titizlikle denetlenecek." Bakan Atalay, "Gençlerimiz , çocuklarımız güvenli okullarına gitsinler. Hiçbir endişeleri olmasın. Velilerimiz de rahat etsinler. Velilerimizin hiç endişe etmeden çocuklarını okula gönderdikleri ortam sağlanacak" dedi. Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay 'okullarda güvenli ortamın sağlanmasına yönelik işbirliği protokolünü imzaladı.

 

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2007 Perşembe 14:29:08
Güncelleme :20 Eylül 2007 Perşembe 14:37:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fırat IP: 88.253.48.xxx Tarih : 16.12.2007 22:40:00

okullara af cıksın