4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

'Okulları ertelemek için erken'

Su kesintisi yüzünden okulların geç açılmasını isteyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, henüz Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurmadı. Ankara Valisi Kemal Önal, depo sorununu çözeceklerini söyledi, ''Okulların açılışını ertelemek için henüz erken'' dedi.

Su kesintisi nedeniyle okulların geç açılması önerisinin ardından Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir rapor hazırladı.

Rapora göre, Ankara'da 690 bin öğrenci var. Bir öğrenci günde 7 litre su tüketiyor. Hazırlıklar bu rakamlar dikkate alınarak yapılacak.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptığı çalışmada Ankara merkezdeki 805 okuldan 350'sinin deposu olmadığını tespit etti ve harekete geçildi.

Ankara Valiliği 17 Eylül'e kadar bu 350 okula depo yaptıracak. Vali Kemal Önal'a göre, okulların geç açılmasını konuşmak için henüz erken.

Vali Önal, "Okulların açılmasına 1.5 ay kala bir ay geç açalımı konuşmak anlamsız" dedi.

Sağlık Bakanlığı sıcak bakmıyor

Sağlık Bakanlığı'ndan ise, "Su kesintisine sıcak bakmıyoruz" açıklaması geldi. Bakanlık, "Su kesintisi yapılacaksa kısa sürmeli. 1 günün üzerindeki kesintiler riski artırabilir" görüşünde.

Kesintelere karşı alınacak tedbirleri değerlendiren Bakanlık, uyarılarla dolu bir rapor hazırladı.

Rapora göre;
* Uzun süreli su kesintisi yapılmamalı
* Salgın hastalık çıkarsa kesintiden vazgeçilmeli
* Şebeke suyunun klor miktarı artırılmalı
* Kuyu suyu içilmemeli
* Kesinti sonrası su hemen kullanılmamalı
* Açıkta gıda satışı engellenmeli

Ankara Valiliği su kesintilerinin bir haftalık sürecini izleyecek ve durum Hıfzıssıha Kurulu'nda değerlendirilecek. Gerekli görülürse su kesim periyotlarının azaltılması istenecek.

Ankara'nın yarısında sular kesik

Ankara Büyükşehir Belediyesi 48 saatlik su kesintisine başladı. Evinde deposu olanlar şanslı, olmayanlar ise bidonlarla susuzluğa çare arıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Kesinti programından geri dönüş yok " dedi. Gökçek, günlük olarak Ankara'ya kesinti süresince sadece 500 bin metreküp su verileceğini söyledi.

Susuzluk kuaförler, güzellik salonları, restoranlar ve hamamları daha da yakından ilgilendiriyor. Ankaralı esnaf çözüm arıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de su kesintilerine karşı tedbir alındı. 4 bin 300 tonluk 4 su deposu devreye sokulacak ve Meclis kesintilerden etkilenmeyecek.

Geniş bir bahçeye sahip olan Meclis'te bahçe sulaması içinde yeraltı kuyularından beslenen 2 bin 500 tonluk su deposu devreye sokulacak.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 09:42:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?