4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Öldürdüğü babasının maaşını istiyor

Sevgilisi ile bir olup anne ve babasını öldüren genç kız, SSK emeklisi babasından yetim aylığı bağlatmak istedi. Akıllara durgunluk veren olayı AKŞAM’ın Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel’e yazılan bir mektup ortaya çıkardı. İlgili kanunları inceleyen Tezel, babasını öldüren kızın, SSK Kanunu’na göre yetim aylığı alabileceği sonucuna ulaştı. Ancak bu hak, 2008 yılında bitecek

AKŞAM’ın Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel’e yazılan bir mektup, anne-babasını öldüren çocuklara yetim maaşı bağlanıp bağlanmayacağı tartışmasını gündeme getirdi.

Mektuba konu olan olay 2006 mayısında Ankara’da yaşanmış, sevgilisiyle birlikte anne, baba ve ablasını öldüren liseli Gülçin K., cinayeti evlenmek için işlediklerini itiraf etmişti. Savcılıkta verdiği ifadede, ailesinin sevgilisiyle görüşmesini yasakladığını, buna rağmen görüşmeye devam ettiklerini anlatan Gülçin K., evlenebilmek için ailesinden kurtulmaya karar verdiklerini ve olayı planladıklarını, annesi ve babasını sevgilisi Kamil B.’nin öldürdüğünü, ablasını ise kendisinin bıçakladığını anlatmıştı. Gülçin K.’nın yaşı 18’den küçük olduğu için 30, sevgilisi Kamil B.’nin ise 40 yıl ceza istemiyle yargılandığı dava henüz sonuçlanmadı.

MEKTUPTAKİ SORU

Ali Tezel’e mektup yazan ailenin bir yakını, “Öğrenmek istediğimiz bıçaklayıp öldürdüğü babası üzerinden kendisine yetim aylığı bağlanır mı? Şayet bağlanırsa nereye ve nasıl başvurmamız gerekir?” diye sordu.

İsmini açıklamadığımız bu kişiye cevap veren Ali Tezel, anne-babasını öldüren yetim çocuklara aylık bağlanabilmesinin mevcut SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kanunlarına göre farklı farklı düzenlendiğini belirtti. Daha önce, Adana’da yaşanan bir olayı örnek veren Ali Tezel, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun, eşini kasten öldüren kadına SSK’dan ölüm aylığı bağlanamayacağına karar verdiğini hatırlattı. Ancak bu karar içtihat kararı olmadığı için emsal karar olarak yorumlanamıyordu.

İlgili kanunları incelen Ali Tezel, anne ve babasını öldüren Gülçin K.’ya babası (veya annesi) SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu ise yetim aylığı verilmesini engelleyen hukuki bir düzenleme olmadığını, baba SSK emeklisi olduğu için katili bile olsa kızının yetim aylığı alacağını belirtti.

ALİ TEZEL’İN ANALİZİ

BABA veya anne memur emeklisi ise; Emekli Sandığı Kanunu’nun 77. maddesine göre, kendisinden aylık bağlanacak kişiyi kasten ve haksız yere öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenlere aylık bağlanmaz. Anne ve baba SSK veya Bağ-Kur emeklisi ise; gerek Bağ-Kur Kanunu’nda ve gerekse Sosyal Sigortalar Kanunu’nda, Emekli Sandığı Kanunu’ndaki gibi bir düzenleme yoktur. Yani anne ve babasını kendisi öldürmüş dahi olsa çocuğa diğer şartları taşıyorsa yetim aylığı verilir.

Yürürlük tarihi 2008 yılına ertelenecek olan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yukarıdaki farklı kurum-kanun uygulamalarını değiştirerek eşitliyordu. Yeni Kanun’un 56. maddesi; “Kesinleşmiş yargı kararı üzerine, kendisinden aylık bağlanacak sigortalıyı veya gelir ya da aylık bağlanmış olan sigortalıyı, kasten öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenlere veya bu kanun gereğince sürekli iş göremez hale veya malul duruma getirenlere, gelir veya aylık ödenmez. Ödenmiş bulunan gelir ve aylıklar ise geri alınır” diyecekti.

Sonuç olarak, anne ve babasını öldüren Gülçin K.’nın babası (veya annesi) SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu ise yetim aylığı verilmesini engelleyen hukuki bir düzenleme yoktur. Daha önce Adana’daki bir cinayet üzerine, eşini öldüren kadına “dul aylığı” bağlanamayacağı yönünde karar alan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun bu kararı, “İçtihadı Birleştirme Genel Kurul Kararı” olmadığından her olay için kullanılamaz. Aylık başvurusu, katil 18 yaşından küçük ve velisi olmadığından, ayrıca ağır ceza alıp medeni hakları kullanması kısıtlı bulunduğundan mahkeme tarafından tayin edilecek vasi aracılığıyla yapılmak zorundadır. Gelecek yıl Sosyal Güvenlik Reformu yürürlüğe girerse yetim aylığı kesilecektir.



akşam
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2007 Pazartesi 10:18:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?