5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Olli Rehn'den 301 vurgusu

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Parlamentoda milletvekilleriyle biraraya gelerek, "Bizim tam desteğimize sahipsiniz" derken, Türk Ceza Kanunu'nun düşünce özgürlüğünü sınırladığı belirtilen 301. maddesine de vurgu yaptı. 

Rehn, bugün sabah saatlerinde TBMM AB Uyum Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu üyeleriyle biraraya geldi. Görüşme öncesi kısa bir açıklama yapan Rehn, Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir dönemden geçildiğini belirterek, "Şu an ilerleme raporu ve strateji belgesinin hazırlanması üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaktayız. Kasım ayında bu belgeler benimseniyor olacak. Bu belgelerin Aralık ayında gerçekleştirilecek olan AB Konseyi toplantısında alınacak kararlarda önemli bir etkisi olacak" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin reform süreci hızını koruması tavsiyesinde de bulunan Rehn, "Sizin ve bizim de bildiğimiz üzere, siyasi reformlar, özellikle de hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler konusundaki siyasi reformlar müzakere sürecini etkileyecektir. O nedenle Türkiye'de bu sahada ne kadar reform süreci ileriye götürülürse müzakerelerin hızının korunması o kadar kolay olacaktır" dedi. 

Rehn, Türk ceza Kanunu'nun düşünce özgürlüğünü sınırladığı yorumları yapılan 301. maddesiyle ilgili vurgu yaparken de şu ifadeleri kullandı: 

"Türkiye'de hem iç hem dış etkenlere bağlı olarak duyulan bir takım siyasi hassasiyetlerin farkındayız. Bu sebepten dolayı bu koşullar altında reform sürecinin zorluklarının da bilincindeyiz. Ama bu süreçte bizim tam desteğimize sahip olduğunuzu söylemek isterim. Ayrıca Mecliste görüşülen 9. Reform Paketi de memnuniyetle karşıladığımızı belirtmek isterim. Umarım ki 9. Reform Paketi bizim raporumuz yayınlanmadan önce benimsenir ve gerçek pozitif gelişmeleri içerir. Özellikle bizim açımızdan öneme sahip olan husus 9. Reform Paketi'nin kapsamında değil. Bahsettiğim konu ifade özgürlüğü konusu. Bizim bu konuda önemli bir kanaatimiz var Avrupa olarak. Bu alanda ilerleme görmek istiyoruz." 

Toplantı daha sonra Rehn'in isteği üzerine basına kapatıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 12:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?