3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Ör-Sat projesi umut oldu

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın’ın en etkili çalışma gruplarından Ankara Gönüllüleri’nin geliştirdiği ‘Ör-Sat Projesi’, dar gelirli kadınlara iş ve aş sağlıyor. Proje kapsamında 25 bin eve ulaşıldı


CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın’ın en etkili çalışma gruplarından Ankara Gönüllüleri’nin geliştirdiği ‘Ör-Sat Projesi’, dar gelirli kadınların evde ördüğü ürünleri alıcıyla buluşturuyor. Mart ayı itibariyle 4 bin 500 kişiye ulaşan gönüllüler, bugüne kadar 25 binin üzerinde evi gezerek, kadınlara iş imkanı yaratmaya çalıştı.
Gönüllülerin eğitim toplantılarına 11 bin kişi katıldı. Ankara Gönüllüleri’in ‘Evinde üret, kazan’ projesini yürüten Duygu Büke, projeyle kadınların öne çıktığına dikkat çekerken, dağıttıkları yün ve şişle hanımların ördüğü atkıların ev ekonomisine katkı yapma imkanı yarattığını vurguladı.

Moral verdi
Projenin umudunu yitirmiş mutsuz Ankaralı kadınlar üzerinde çok olumlu bir etki yarattığını söyleyen Büke, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu yönetimin dilenci yerine koyduğu halkımıza onuruyla para kazandırmak, kazandığı parayla ekmeğini onuruyla satın almak için bir ufak örnek olan, ÖRSAT pilot projesini başlattık. Ankara’nın geliri düşük bölgelerinde her kadına bir top kırmızı yün ve iki şiş dağıtıyoruz. Bir arkadaşımız ne tür atkı istediğimizi kendilerine anlatıyor. Belirlenen bir günde de aynı semte gidip bu atkıları 5 TL karşılığında satın alıyoruz. İnanılmaz güzellikte örülmüş bu atkılar sonra gerek yardımsevenler gerekse mitinglerde kullanılmak için Ankara Gönüllüleri tarafından satın alınıyor.”

Gözlerdeki pırıltı
Büke, Aralık ayında ilk toplantılarını Altındağ’da, bir gecekondu mahallesinde yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Bir yumak ve bir çift yün vererek kadınlarımızdan kırmızı atkılar örmelerini rica ettik. Biz o atkıları kadınlarımızdan 5 TL’ye alıp, Ankaralı hemşerilerimize satmaya başladık. Kadınların gözlerindeki o mutlu parıltıyı görmeliydiniz. Sonrasında Ankara’nın tüm ilçelerinde kampanyamızı yürütmeye başladık. Evleri tek tek dolaştık. Her geçen gün büyüdük, halen büyüyoruz.”
Bu yün alış verişinde sıcak bir ilişki kurulduğunu anlatan Duygu Büke, yola çıktıkları Nebahat Tüysüzoğlu, Feride Sabuncuoğlu, Fitnat Saran ve Afet İnan’ın gelini Esen İnan’la birlikte çıktıkları mahalle ziyaretlerinde, kimi gün bir doktor, kimi gün bir sosyal hizmet uzmanının da kendilerine eşlik ettiğini anlattı.
“Kadınlar üretgenler aslında” diyen Duygu Büke, “Migros kamyonu gibi gelmiş bir Murat Karayalçın arabası ve bir iş yapmanın, para kazanabilmenin umuduyla gözleri parlayan kadınlar. Proje kartopu gibi büyüyor, yankılanıyor. Ancak çığ gibi büyüyen bu projede ciddi desteğe ihtiyaç duyuyoruz” diye konuştu.

Çalışmalar sürecek
Alınan bu atkıların ne yapıldığı sorusunu, “O kadınlara bir atkı ile destek olabilir, 10 TL’den başlayan bağışlarınızla daha çok kadına ulaşmamıza katkıda bulunabilirsiniz” diye yanıtlayan Büke, projenin seçimden sonra bitip bitmeyeceği sorusunu da, “Asla bitmeyecek. Halkı dilenciliğe alıştıran bu yönetimin, yanlışlarını böyle anlatmaya, üreterek kazanmanın mutluluğunu yaşatmaya devam edeceğiz” diye yanıtladı.

3.5 ayda 13 ofis
Ankara Gönüllüleri Projesi’nin mimarı Selim Oktar, güçlü projelerin karşısında kimseni duramayacağını belirtti. Selim Oktar sözlerine şöyle devam etti:
“Mart başı itibariyle aktif olarak çalışan gönüllü sayımız 4 bin 500, eğitim toplantılarımıza katılan sayısı 11 bin, gezilen ev sayısı 25 bine ulaştı. Çevre sokaktaki merkezimizle çıktığımız bu yolda, 13 gönüllü ofisine ulaştık.
Ankara topraklarının medeniyetin beşiklerinden birini yaratabilme gücü ile Atatürk tarafından Başkent ilan edilmesi, kente efsanevi bir kimlik kazandırıyor ve ben bu kimliği seviyorum. Zaten bu kimlik uğruna bu şehirde savaşmayı seçiyorum.”
 

radikal
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 21:09:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?