3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Özürlü, yaşlı ve hamilelere şifreli cihaz

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce yaya üst geçitlerinde yaşlılar ve özürlülerin kullanımı için yapılan ve şifreyle çalışacak olan asansörlerden hamileler de yararlanabilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce kent ulaşımının yoğun olduğu bulvar ve ana caddeler üzerindeki 50 civarındaki üst geçide asansör yaptırıldı. En modern sistemle donatılan ve bakımı periyodik olarak gerçekleştirilen asansörler, yaşlı genç demeden herkes tarafından kullanılınca kısa sürede kullanılmaz hale geldi.

Aşırı yük ve hoyratça kullanım karşısında birçok asansör devre dışı kalırken, özellikle yaşamlarını dışarıda sürdüren mekansız kişiler tarafından da tahrip ediliyor. Hatta belli bir saatten sonra kapıları kilitlenen asansörlerin kapıları kırılarak, yatacak yer olarak kullanılıyor. Asansörleri düzenli bir şekilde devreye sokmak amacıyla harekete geçen Ankara Büyükşehir Belediyesi, asansörlerin yenilenmesi, bakım ve onarımı için çalışma başlattı.

Asansörlerin cam olan kapılarının gecenin ilerleyen saatlerinde mekansız kişiler tarafından kırıldığını ve asansörlerin adeta bir oda gibi kullanıldığını anlatan yetkililer, cam kapıların çelik kapılarla değiştirildiğini açıkladılar. Bakım, onarım ve yenileme çalışmaları sırasında asansörlerin içinden alkol şişeleri, yastık, palto, battaniye, ayakkabı ve birçok çöplük malzemesi çıktığını kaydeden yetkililer, bunun da önüne geçmek amacıyla yeni önlemler aldıklarını kaydettiler.

ÖZÜRLÜ, YAŞLI VE HAMİLELERE ŞİFRELİ CİHAZ

Asansörlerin herkes tarafından kullanılmasını önlemek amacıyla tedbir aldıklarını ve tüm asansörlerin ortak bir şifreleme sistemi ile çalışacağını anlatan yetkililer, bunun için sadece özürlülere, yaşlılara ve hamilelere verilecek şifreli kartla bu asansörlerin kullanımının mümkün olacağını söylediler.

Yetkililer, "Şu ana kadar 3 bin civarında şifreli kart siparişi verdik. İhtiyaç halinde bunun sayısını arttıracağız. Bu cihazlar sadece yaşlılara, özürlülere ve hamilelere verilecek. Bunun için çalışmamız devam ediyor. Bu cihaza sahip olmayan hiç kimse alt veya üst geçit asansörünü kullanamayacak" dedi.

Kullanım sırasında bozulan asansörlerin içinde kalan özürlü ve yaşlıların fark edilebilmesi için alarm sistemi takılacağını da kaydeden yetkililer, uyarı sisteminin hem sesli hem de ışıklı olacağını belirttiler.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2009 Perşembe 12:30:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?