3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Performans sistemi cezaya dönüştü'

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, tabip dışı personelin performansa dayalı ek ödeme sistemi nedeniyle mağdur edildiğini belirterek, "Özünde teşvik ve motivasyon sağlaması gereken sistem, tabip dışı personel için ceza sistemi haline dönüşmüştür" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi'nde, 2004 yılından bugüne uygulanan performans sistemi tartışıldı. Kongreye katılan tek sendika başkanı olan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, 'Nasıl bir teşvik sistemi olmalı?' konulu bir sunum yaptı. Sistemin özünde teşvik ve motivasyon sağlamayı hedeflediğini hatırlatan Kaçar, "Ancak sağlık çalışanlarının çok büyük bölümünün gelirleri, aldığı döner sermaye ücretlerine rağmen kamu çalışanlarının ücretleri arasında alt sıralarda yer almaktadır" diye konuştu. Kaçar, performans sisteminin adil bir zemine kavuşturulması için tabip dışı personelin döner sermaye tavan oranlarının yükseltilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Performansa dayalı ek ödeme sistemi ile birlikte tabiplerin aldığı ek ödeme miktarı yüzde 600 oranında artarken, bu oran tabip dışı personel için yüzde 90'ın altında gerçekleşmektedir. Özellikle birinci basamak sağlık kuruluşlarında ve aile hekimliğine geçilen bölgelerdeki Toplum Sağlığı Merkezleri'nde çalışanlar, sistemin adaletsizliklerinden en büyük zararı gören kesimler haline gelmişlerdir. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeli ile ikinci basamak sağlık kuruluşlarındaki tabip dışı personelin aylık aldığı ortalama döner sermaye tutarları, yüz binlerce sağlık çalışanının tavan oranlarının çok altında ek ödeme alabildiklerini ortaya koymaktadır. Sağlık hizmetlerini bir ekip hizmeti olarak değerlendirdiğimizde bu konunun hakkaniyet esasları çerçevesinde yeniden ele alınması gerektiğini düşünüyoruz."

Sağlık çalışanlarının yıllık izin, şua izni, hastalık nedeniyle raporlu olduğu dönemlerde döner sermaye alamamasını sistemin bir diğer eksik yönü olarak değerlendiren Kaçar, "Örneğin 112 Acil Yardım personeli, görevi başında uğradığı kazaya bağlı sağlık raporlu olduğu dönemde 'Sen fiili katkı sunmadın' diyerek ek ödeme kapsamı dışında tutulmaktadır. Bu tablo, sistemin insani boyut açıdan sorgulanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Öte yandan sağlık çalışanları gelir kaybı yaşamamak için yıllık izinlerini uzun yıllar kullanamamaktadır. İzin kullanmadan çalışan bir personelden verim alınabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle Sağlık-Sen olarak, yasal ve zorunlu izin dönemlerinde de sağlık çalışanlarının ek ödeme alması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Kongredeki sunumunda döner sermaye gelirlerinin emeklilik keseneğine yansıtılması, mesleki risklerin döner sermayeden sigortalanması gibi önerileri de sıralayan Kaçar, "Performansa dayalı ek ödeme sisteminin faydasına inanıyor ve destekliyoruz. Ancak sistemin hedeflerine ulaşması ve sürdürülebilir kılınması için temeli güçlendirilmiş, hakkaniyeti gözeten gerçek anlamda teşvik edici bir düzeye getirilmesi, değişen şartlara göre iyileştirmelerin gerçekleştirilmesi ve gerçek anlamda teşvik edici nitelikte bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Mart 2009 Pazar 13:41:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?