3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Polis fena 'gaz'ladı!

Ankara'da 1 Mayıs kutlamaları Tandoğan Meydanı ve Sıhhiye'de yapılıyor. Sıhhiye'de yapılan kutlamalarda polis kordonunu geçmek isteyen gruba biber gazıyla müdahale edildi.

Ankara'nın ardından Tunceli'de de 1 Mayıs kutlamaları için miting alanına giren bazı gruplarla polis arasında arbede yaşandı. Polis göstericilere gaz bombasıyla müdahale etti.Ankara’da 1 Mayıs kutlamaları 2 ayrı yerde yapılıyor.

Bu yıl Tandoğan Meydanı Hak İş ve Memur Sen’e bağlı sendikalara verilirken, KESK, DİSK ve Halk Evleri, Tabipler Birliği gibi örgütler ise 1 Mayıs’ı Sıhhiye’de kutluyor.

Sıhhiye'de biber gazıyla müdahale

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrıcısı olduğu kutlamaların adresi Sıhhiye Meydanı... Saat 11.30’da Tren Garı’nda toplanan katılımcılar buradan Sıhhiye Meydanı’na yürüdü.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'na bağlı Eğitim-İş üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ilişkin yazıların bulunduğu dövizler taşıdı ve sloganlar attı.

Daha sonra Ankara Garı'na yürümek isteyen yaklaşık 500 kişilik grup, polis barikatını zorlayarak geçmeye çalıştı. Gruba gösterinin izinsiz olduğu ve geçişe izin verilmeyeceği yönünde anons yapan polis, grubun, barikatı zorlamaya devam etmesi üzerine biber gazıyla müdahalede bulundu.Polis kordonu altındaki grup slogan atarak bekleyişini sürdü.

Sıhhiye panayır yeri gibi

Müdahaleye rağmen Başkent’te 1 Mayıs’ın en coşkulu ve en kalabalık kutlandığı alan Sıhhiye Meydanı oldu.

Ankara Garı’nın önünde toplanan DİSK, KESK, Türk-İş, Türk Tabipler Birliği, TMMOB gibi işçi ve memur konfederasyonlarına Halk Evleri, Öğrenci birlikler , tüketici hakları dernekleri,bisikletçiler, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan onlarca dernek ve birlik eşlik etti.

Gardan Sıhhiye Meydanı’na örgütler halinde yürüyen gruplar polis barikatlarından aranarak meydana giriş yaptılar.

Meydanı hınca hınç dolduran gruplar kimi zaman hep birlikte 1 Mayıs marşını söylediler, kimi zaman kendi aralarında devrim şarkıları söyleyip halaylar çektiler.

Tandoğan Meydanı’nda memurların haklarına dair talepler sıralanırken Sıhhiye Meydanı’nda daha çok işçi talepleri gündeme geldi. Pankartlarda taşeronlaşmaya hayır, kıdem tazminatı hakkımız gasp edilemez, fazla çalışmaya işçi ölümlerine son pankart ve sloganları dikkat çekti.

Sıhhiye Meydanı’nın en renkli gruplarından biri de 1 Mayıs bayramına çocuklarıyla birlikte gelen işçiler oldu. Çocuk işçiliğini ve kötü çalışma koşullarını protesto eden bu grup zaman zaman da hükümet aleyhine de sloganlar attı.

Ankara’nın en önemli simgelerinden biri olan Hitit heykeli katılımcılar için aynı amanda dinlenme ve gölgelenme yeri olarak kullanıldı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Tutoğlu, tüm konfederasyonların 1 Mayıs kutlamalarında bir araya gelememesi üzerine konfederasyon olarak Sıhhiye Meydanı’nda miting düzenlemeye karar verdiklerini, Ankara Valiliği’ne iki kez başvuruda bulunduklarını belirten Tutoğlu, “Valilik başvurumuzu yasada öngörülen şartlara aykırı biçimde reddetmiştir” dedi. Sıhhiye'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 4 bin polis Sıhhiye meydanında görev yapıyor.

Tandoğan'da renkli görüntüler

Ankara'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Hak-İş ve Memur-Sen tarafından düzenlenen miting, katılımcıların Tandoğan Meydanı'nda yerini almasıyla başladı.

Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan katılımcılar, taleplerini içeren dövizler taşıyıp çeşitli sloganlar atarak Tandoğan Meydanı'na geldi. Katılımcılar, Degol Caddesi üzerinde oluşturulan polis noktasından üzerileri aranarak meydana alındı. Tüm grupların alana girişinin ardından miting, mehter takımının gösterisiyle başladı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve bağlı sendikaların yöneticileri alana girerken ellerindeki kırmızı karanfilleri alanda çalışan gazetecilere verdi ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Arslan ve beraberindekilere “1 Mayıs maskotu” da eşlik etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve bağlı sendikaların yöneticileri alana GMK Bulvarı üzerinden giriş yaptı. Gündoğdu ve beraberindekiler yol boyunca katılımcıların 1 Mayıs'ını kutladı.

Tandoğan meydanı İşçilerden ziyade memurların hakimiyeti altında bulunuyor. Sloganlar daha çok memurların hak talepleri üzerine oluyor. Grev ve toplu sözleşme hakkı, memur maaşlarına yüzde 16 zam, öğretmen maaşlarına zam ile ek ödeme talepleri hem pankartlarla hem de sloganlarla dile getiriliyor.

Pankartlarda en çok dikkat çeken bir diğer konu ise başörtüsü. Her alanda başörtüsüne özgürlük isteyen pankartlar dikkat çekiyor. Alanda 1 Mayıs marşı ve Ahmet Kaya şarkıları çalınıyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2012 Salı 14:29:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?