4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Ramazan hastalıklarına dikkat!

Ramazan'da, aşırı ve kötü beslenme sonucunda özellikle mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının görülebileceği bildirildi.

Uzmanlar, Müslümanlar'ın 'Onbir ayın sultanı' ismiyle andığı Ramazan'da iftar ve sahurda tüketilen yemeklere dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyardı. Genellikle Ramazan'ın bir 'yemek şenliği' haline dönüştürülmesi nedeniyle birçok bölgede bulunan hastaneler kutsal ay boyunca mide ve bağırsak şikayetleri yaşayan hastalarla dolup taşıyor. Uzmanlar, "Sağlığınızı korumak ve Ramazan'ı rahat geçirmek istiyorsanız çok çeşitli ve aşırı yemek yerine az ve sade bir sofrayla günü geçirin" uyarısı yaptı.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, oruç tutan bir insanın kötü ve yetersiz beslenmesi durumunda ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar şöyle sıralanıyor:
"Aşırı ve kötü beslenme sonucunda özellikle mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları; aşırı yeme sonucunda midede hazımsızlık, şişlik, reflü ve gaz şikayetleri; gün içerisinde halsizlik, tansiyon düşüklükleri, kan şekeri dengesizlikleri; yemek sonrası midenin gerilmesine bağlı olarak gelişen kas spazmları; aşırı ve hızlı yeme sonucunda gelişen şişmanlık."

Uzmanlar, şu pratik tavsiyelerde bulunuyor:
"Yemek aralarında bol miktarda su ve sıvı içecekler tercih edin. Tatlı gıdalar yerine meyveleri tercih edin. Kilo problemleri yaşıyorsanız şekerli gıdalar tüketmeyin. Gün içerisinde rahat oruç tutmak istiyorsanız mutlaka sahur yapın. Sahurda sizi rahatsız edecek yemekler yerine hafif kahvaltılık tercih edin. İftarla sahur arasında en az 2 litre su tüketmeye çalışın. Yemekleri yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin."

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2007 Salı 10:30:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?