5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

RTÜK,Yeni İletişim Merkezi'ni tanıttı

Radyo Televizyon Üst Kurulu, Yeni İletişim Merkezi'ni basına tanıttı.
 
Tanıtım toplantısına Devlet Bakanı Beşir Atalay ve RTÜK Başkanı Zahit Akman'ın yanı sıra Türk Telekom yetkilileri ve çok sayıda medya temsilcisiyle davete katıldı. Ankara Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında, RTÜK İletişim Merkezi'nin yeni anlayışı ve çalışma prensipleri sinevizyon eşliğinde açıklandı. Vatandaş artık RTÜK İletişim Merkezi'ne Türkiye'nin her tarafından 444 1 178 No'lu telefonla ulaşabilecek. Merkezde bir başka yenilik de hizmet anlayışı ve teknolojik altyapıda gerçekleştirildi. Merkeze ilk öneriyi Bakan Atalay yaptı. Atalay, merkezin 444 1 178 No'lu telefonunu arayarak, görüşlerini iletti. Merkezin yeni hizmet felsefesinin, tüketici konumundaki izleyicilerden gelecek olan şikayetlerin yanı sıra teklif, öneri ve görüşlerin de ilgili televizyon kanalları ve kamuoyuyla paylaşılması esasına dayandığı belirtildi.
 
Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Atalay, demokratik toplumların en büyük özelliğinin halk ve toplumun kendini yönetenleri denetlemesi olduğunu söyledi. Atalay, demokrasilerin en temel özelliğinin toplumun katılımının yeterince sağlanması olduğunu ifade ederek, hükümetin bu yöndeki çalışmalarına değindi. Bilgi Edinme Kanunu ve Kamu Etik Kurulu gibi çalışmalarla vatandaşın bilgi almasının sağlandığını kaydeden Atalay, RTÜK İletişim Merkezi'nin önemine de vurgu yaptı. "Toplumun denetlemesi yasalardan daha etkili ve değerlidir" diyen Atalay, iletişim merkeziyle daha bilinçli ve duyarlı bir izleyici oluşturulmasının amaçlandığını söyledi.

Bakan Atalay, yapılan araştırmaya göre Türkiye'de insanların ortalama 5.5 saatini televizyon karşısında geçirdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
 
"Bu çok önemli bir olay. Burada yayıncılara, RTÜK'e, hükümetlere önemli sorumluluklar düşer. Ne olur programlarla ilgili olarak tepkinizi gösterin. Tepkisiz olmayalım. Sağlıklı demokrasilerde toplum böyle olur. Reytingler her şey değil. Yayıncılar, programların sadece izlenebilirlik oranlarına bakıyorlar. İşletme mantığı böyle. Reyting sadece kıstas olmamalı. İzlenme, beğenilme ve güvenilme de kıstaslar arasında olmalı. Tekliflerinizi getirin, önerilerinizi getirin, sadece şikayetlerinizi değil." 

Atalay, RTÜK'ün yeni İletişim merkeziyle elde edeceği sonuçların paylaşılmasının yayıncı kuruluşlara da önemli bir hizmet olacağını da sözlerine ekledi.
 
RTÜK Başkanı Zahit Akman da yayıncılığın olmazsa olmaz olan 3 şartının verici (yayıncı), alıcı (izleyici) ve verici-alıcı arasındaki sorunu çözen ve denetlenmesini sağlayan kurum olduğunu kaydetti. Son 5 yılda izleyiciyle yayıncı arasında büyük değişmeler ve gelişmeler olduğunu anlatan Akman, RTÜK'ün yeni iletişim merkezinin bu noktadaki önemini değindi. Akman, yayıncı kuruluşların programlarıyla ilgili olarak alınan eleştirilerle birlikte RTÜK'ün programlarla ilgili olarak vatandaşları arayıp bir programın beğenildiği için mi izlendiği, yoksa izlenebilirliğin dışında başka nedenlerle mi izlendiğinin ortaya konulacağını söyledi.
 
"Kanaatlerin ortaya çıkması için vatandaşlarımıza büyük bir sorumluluk düşmektedir" diyen Akman, "Vatandaşlarımız şikayetlerini, beğenilerini, görüşlerini bildirsinler. Bu, yayın hayatımızın istenen şekle dönüşmesine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 17:03:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?