3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Sağlık Bakanlığı 'Kene aşısı' üretecek

Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı serum üretmek için test çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "2-3 yıl içinde keneye karşı aşı üretmeyi hedefliyoruz" dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun başkanlığındaki bakanlık bürokratları ve bilim adamları, Hekimevi'nde düzenledikleri ortak basın toplantısında kene ısırığıyla ortaya çıkan KKKA hastalığı konusunda açıklamalarda bulundu. Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, KKKA hastalığına karşı serum ve aşı üretimi konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Ertek, 4 şehirde yaşayan donörlerden toplanan kan örnekleriyle KKKA'ya karşı serum geliştirmek için kolları sıvadıklarını belirterek, 3-4 ay içinde olumlu sonuç almaları halinde üretime devam edeceklerini bildirdi. Bununla birlikte tetenoz, difteri ve akrep sokmalarına karşı kullanılan at kaynaklı serumun KKKA hastalığına karşı da kullanılması için test çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Ertek, "TÜBİTAK ile ortak bir projemiz kapsamında KKKA aşı üretmeyi planlıyoruz. Bu aşının insandan önce 2 memeli hayvanda denenmesi gerekiyor. 2-3 yıl içinde KKKA aşısı üretmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu ise geçtiğimiz yıl kene ısırığı sonucu 1315 vakanın görüldüğünü ve 63 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Torunoğlu, bu yıl için henüz resmi olarak bildirilmiş KKKA vakasının bulunmadığını ifade ederek, "Geçen yıl 285 bin kişi kene yapışması veya ısırması şikayetleriyle sağlık kuruluşlarına başvurdu. 5 bin kişiden kan aldık ve 1315'inde vaka tespit edildi" dedi.

Torunoğlu, insanların keneyi kendi imkanlarıyla çıkarabileceğini ancak bunu yaparken çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Keneyi çıkardıktan sonra kendinizi çok izleyin. Ateş, kanama gibi herhangi semptomda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurun" şeklinde konuştu.

Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever de, kene ile ilgili görsel bir sunum gerçekleştirdi. Vatansever, kenelerin sırtlarında barındığı koyun, keçi ve ineklerin etlerinin yenilmesinde sağlık açısından bir sorun bulunmadığını kaydetti. Doç. Dr. Vatansever, şehirlerde KKKA riskinin olmadığını, metropollerde yaşayanların gereksiz gere paniğe kapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Kene vücuda tutunsa bile 6-12 saat içinde çıkarılması halinde sorun olmayacağını kaydeden Vatansever, "Şehirlerdeki insanların hiç korkuya yapılmaması gerekir. Riskli bölgelerde yaşayanlar için söylüyorum, keneyi kendiniz de çıkarabilirsiniz, yapamıyorsanız doktora gidin. Zaten Türkiye'de en iyi kene çıkaranlar köylülerdir ancak zaman zaman yanlış yöntemler kullanabiliyorlar" dedi.

Numune Hastanesi Enfeksiyon Kliniği Şefi Prof. Dr. Hürrem Bodur ise, KKKA ile ilgili en iyi kayıtların tutulduğu ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı ve vakalardaki ölüm oranının yüzde 5'lerde seyrettiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uzman Dr. Turan Buzgan ise Türkiye'de kene konusunda 1200 bölgenin risk altında bulunduğunu anlatarak, bu bölgedeki 150 bin hanede yaşayan 600 kişinin eğitildiğini belirtti.

Buzgan, "Sağlık ekiplerimiz yanlarına köy muhtarı ve köy öğretmenlerini de alıp bu köyleri ziyaret ederek bilgilendirme yapıyor. KKKA konusunda broşürler dağıtıyoruz, keneye karşı kullanılan ürünleri ücretsiz dağıtıyoruz" diye konuştu.
Prof. Dr. Nihat Tosun ise gazetecilerden, "İnsanları panik havasına sokacak, psikolojisini bozacak haberler yapmayın" ricasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 13:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?