3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Sağlık çalışanları eyleme hazırlanıyor

Sağlık çalışanları, 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan vatandaşlardan katkı payının alınması kararını protesto etmek için meydanlara inecek.

Birinci yılını dolduran Genel Sağlık Sigortası'ndaki aksamalara tepki gösteren sağlık çalışanları, katkı payının alınmasını öngören düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açacak.

TTB, Türk Eczacılar Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Hemşireler Derneği (THD), Devrimci Sağlık İş Sendikası (Dev Sağlık-İş), ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında Genel Sağlık Sigortası'nda yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

TBB Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında ilk sözü alan TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu, Genel Sağlık Sigortası hizmete girdiğinde sağlık güvencesi olmayan hiçbir vatandaşın kalmayacağı ve herkesin sağlık sigortası kapsamında olacağına ilişkin vaatler verildiğini, bu vaatlerin yerine getirilmediğini savundu. 1 Ekim'de yürürlüğe girecek düzenlemeyle vatandaşlardan aile hekimleri için 2 TL, Devlet Hastanesi için 8 TL, özel hastaneler için 15 lira katkı payı alınacağını belirten Bilaloğlu, "Yeni önlemler dedikleri; paralar vatandaşın cebinden çıkacak" dedi. Bilaloğlu, vatandaşlardan katkı payının alınmasını içeren düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açacaklarını bildirdi.

Devrimci Sağlık -İş Sendikası Başkanı Sevinç Hocaoğulları ise, sağlık sektöründe 200 bin taşeron işçi çalıştığını, taşeron şirketler aracılığıyla sağlık hizmeti verildiğini söyledi.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan TTB Başkanı Bilaloğlu, Şişli Etfal Hastanesi Onkoloji Servisi'nde enfeksiyondan dolayı bebeklerin ölmesine ilişkin haberin hatırlatılması üzerine, hastane enfeksiyonları ile her zaman karşı karşıya olunduğunu söyledi. Bilaloğlu, sağlıkta taşeronluk sisteminin buna neden olduğunu savundu.

SES Sendikası Başkanı Bedriye Yorgun ise, sağlık sektöründe uygulamaların bir sonucu olarak bu tür olayların meydana geldiğini ileri sürdü. Şişli Etfal Hastanesi'nde kendilerinin üyesi olan iki çalışanın, yaşanan sağlıksız ortamı dile getirdikleri için sürgün edildiğini öne süren Yorgun, ayıraca çalışanların kamuoyuna bir şey söylememeleri konusunda baskı altında tutulduğunu ileri sürdü.

Türk Hemşireler Derneği Başkanı Sevinç Hocaoğulları da, hemşire kalitesinin önemine dikkat çekerek, "Hemşire kalitesi ne kadar yüksek olursa hastanelerde enfeksiyon oranı da o kadar düşük olur" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2009 Salı 17:12:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?