3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Sağlık çalışanları sıkıntılı

Türk Sağlık-Sen'in sözleşmeli personelin yaşadıkları sorunları tespit etmek için 12 bin 662 sözleşmeli çalışanla internet üzerinden yaptığı ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Ankete göre sözleşmelilerin yüzde 87'si çalışmak için yaşadığı şehri terk ederken, yüzde 34'ü ailesini 6 ayda bir görebiliyor. Yüzde 31'i eşiyle ayrılmak üzere olduğunu dile getirirken, yüzde 45'i işten çıkarılma korkusu yaşıyor. Ankete göre sözleşmeli memurların çok büyük bir bölümü çalışmak için hem yaşadığı şehri terk ediyor hem de ailesinden ayrı yaşamak zorunda kalıyor. Ankette sözleşmeli memurlara yöneltilen "Sözleşmeli olarak çalışmak için yaşadığınız şehirden ayrıldınız mı?" sorusuna çalışanların yüzde 87'si "Evet" cevabını verdi. Yüzde 84'ü de işi nedeniyle ailesinden ayrı yaşadığını ifade etti.

Ankette, çalışanların ailelerini ne kadar sıklıkla görebildikleri de soruldu. Sonuçlara göre sözleşmeli personelin yüzde 13'ü her gün, yüzde 10'u haftada bir, yüzde 20'si ayda bir, yüzde 34'ü altı ayda bir, yüzde 21'i ise yılda bir kez ailesiyle görüşebiliyor. Ankette sözleşmeli istihdamın çalışanların hayatlarına etkileri de araştırıldı. Ankette çalışanlara yöneltilen "Sözleşmeli çalışmanın size yaşattığı en önemli sorun nedir?" sorusuna çalışanların yüzde 40'ı 'Gelecekten ümitsizim' yanıtı verirken, yüzde 36'sı aile düzenlerinin bozulduğunu, yüzde 14'ü evlenemediğini, yüzde 8'i de sosyal hayatlarının bittiğini belirtiyor.

Ankette sözleşmeli çalışmanın aile yaşamlarına etkisi de araştırıldı. Sonuçlara göre personelin 31'i eşiyle ayrılma noktasına gelirken, personelin yüzde 30'u huzursuz, yüzde 29'u aile kuramıyor, yüzde 7'si ise çocuklarını göremiyor. Ankette ayrıca sözleşmeli personelin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar da tespit edildi. Sonuçlara göre sözleşmeli çalışanların yüzde 45'i işten çıkarılma korkusu yaşıyor, yüzde 35'i işyerinde çalışma barışının bozulduğuna dikkat çekiyor, yüzde 10'u amirlerinin baskı yaptığını, yüzde 8'i de görevi dışında çalıştırıldığını belirtiyor.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sözleşmeli çalışanların yaşadıkları tüm sıkıntıların anket sonuçlarıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, "Sözleşmeli çalışanların bu sorunlardan kurtulabilmesi için kendilerine bir an önce kadro verilmelidir. Aynı işi yapanların farklı mali ve sosyal haklara sahip olması gibi bir adaletsizlik ortadan kaldırılmalıdır. Türk Sağlık-Sen olarak 28 Şubat'ta Ankara'da düzenleyeceğimiz ve sözleşmeli personel için kadro isteyeceğimiz eylemimize Türkiye'de görev yapan tüm sözleşmeli personeli davet ediyorum. Bize destek verin, sesimizi güçlü bir şekilde hükümete duyuralım diyorum" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2009 Pazar 13:11:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?