3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Sağlık çalışanlarından eylem

Türk Sağlık-Sen'e bağlı sağlık çalışanları, sorunlarının çözümü için başkentte eylem yaptı.

Abdi İpekçi Parkı'nda gerçekleştirilen eyleme Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türkiye- Kamu -Sen'e bağlı sendika temsilcileri ve çok sayıda sendika üyesi katıldı.

Türkiye-Kamu- Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaptığı konuşmada ekonomik krize değindi. Hükümetin bu konuda aldığı tedbirleri de eleştiren Akyıldız, tedbirlerin işçiye, memura, emekliye, çiftçiye yönelik olmadığın söyledi.

Dar ve sabit gelirlinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade eden Aykıldız, harcama çeki verilmesini istedi. Akyıldız, "Dar ve sabit gelirli çarşıya koşacak, ihtiyacını karşılayacak ve ekonomik çark dönecektir" diye konuştu. Konuşmasında sivil anayasa çalışmalarına da değinen Akyıldız, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini değiştirecek şekilde yorumlanmaya hiç kimsenin hakkının bulunmadığını söyledi. Akyıldız, sivil anayasa ile devlet memurluğunun ortadan kaldırılmak istendiğini savundu.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise, sözleşmeli personelin dramının halen devam ettiğini söyledi. Bunun çalışanların özel hayatına da zarar verdiğini belirten Kahveci, "Sözleşmeli personel istihdamı, sağlık kurum ve kuruluşlarında aynı işi yapan fakat farklı mali ve sosyal haklara sahip çalışanlar ortaya çıkarmıştır. Bunun sonucunda da işyerlerinde çalışma barışı bozulmuş, huzur kalmamıştır. Ayrıca amirlerin baskısı, işten çıkarılma korkusu işyerlerinde sözleşmeli personeli çıkmazın içerisine itmiştir. Sadece Sağlık Bakanlığı'nda 51 bin çalışma arkadaşımız bu çıkmazların içerisinde baskılara maruz kalmaktadır" diye konuştu.

Farklı istihdam modellerinden biri olan 4/C uygulamasıyla sağlık çalışanlarının mağdur edildiğini savunan Kahveci, bu sözleşmeyle çalışanların yılın 10 ayı çalışıp 2 ayı işsiz bırakıldığını ifade etti. Kahveci, "Devlet özel sektöre işçi çıkarmayın diyor. Ama kendi her sene bunu yapıyor. Artık böyle uygulamalar kamuda terk edilmelidir, asgari ücrete mahkum edilen 4/C'lilere kadro verilerek sıkıntılarına son verilmelidir" dedi.

Döner sermayede adaletsizlik yaşandığın kaydeden Kahveci, "Hekim eksenli olarak hazırlanan bu sistemde diğer sağlık personeli düşük döner sermaye ödemelerine mahkum ediliyor" dedi. Ekonomik krize de değinen Kahveci, "Hükümetin krizden çıkış yollarından biri ekonomideki talep daralmasını genişletmesidir. Bunun içinde kamu çalışanlarına kriz zammı yapılmalıdır. Türk Sağlık-Sen olarak çalışanlara her ay 200 TL ek zam yapılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 18:18:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?