3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Samsun'dan bayrak, Selanik'ten toprak

Mustafa Kemal Atatürk'ün 90 yıl önce Samsun'dan başlattığı kurtuluş mücadelesi, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'ndaki törenle kutlandı. Cumhurbaşkanı Gül'e Samsun'dan bayrak ve Atatürk'ün Selanik'teki evinden toprak getirildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 19 Mayıs Stadyumu Şeref Tribünü'ndeki yerini almasıyla Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları başladı.

Törene ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, kuvvet komutanları, sivil ve askeri erkanının yanı sıra yabancı misyon temsilcileri de katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu bir konuşma yaparak, gençleri Atatürk'ün mirasına sahip çıkmaya çağırdı ve "Mili mücadelenin ilk adımının atıldığı 19 Mayıs'ta yazılmaya başlanan Kurtuluş Savaşı destanı bağımsız ve modern Türkiye Cumhuriyetinin temellerini atmıştır" dedi. Çubukçu'nun ardından gençlik adına öğrenci konuşmaları yapıldı, Atatürk'ün Gençliğe Hitabı ve Gençliğin Cevabı seslendirildi.

Atatürk'ün Samsun'dan Ankara'ya gelişini temsilen iki genç, Cumhurbaşkanı Gül'e flama ve bayrak teslim etti. Ayrıca İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü'nün kurucularından 76 yaşındaki Turhan Ekmen 737 km yolu 52 saat koşarak Atatürk'ün Selanik'teki evinden getirdiği toprağı Gül'e sundu. Tören çerçevesinde bir gösteri yapan paraşütçüleri Gül alkışlarken, Başbuğ'da el sallayarak selamladı. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra başlayan tören geçişini ayakta izledi. Bu yılki geçit törenine KKTC ve Irak Türkmenlerini temsil eden öğrenciler de katıldı. Öğrencilerin yaptığı renkli gösterilerle tören son buldu

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 13:29:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?