4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Saydan'dan "ilaç indirimi" açıklaması

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 30 Ekim 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren ilaç fiyat indirimleri, geri ödeme listesinde yapılan değişiklikler ve sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesiyle ilgili Sağlık Bakanlığı'nca yayınlanan genelgede yapılan ilaç indirimlerinin yapıldığını, fakat bu indirimlerden doğan zararın ödenmediğini ifade etti.
 
20 Ocak 2006'dan bu yana çeşitli firmalarca yapılan indirim sonucu 21 defa ilaçta indirim gerçekleştiğini ve 30 Ekim 2006 tarihinden itibaren geçerli olan listeye göre 49 kalem ilacın fiyatının düştüğünü belirten Saydan, "Eczacıların stoklarında bulunan ilaçlarda oluşan indirimden doğan farklar bundan önce 20 defa olduğu gibi 21. defada ödenmeyecektir. Rafımızda bedelini ve vergisini ödediğimiz emeğimizin birikimi sermayemiz bedelsiz kamulaştırılmaktadır. Bu indirimden doğan zararların, karşılanmamış ve karşılanmıyor olması küçük büyük her eczanenin ekonomik yapısını bozmuştur" dedi.
 
Eczanelerde yaşanan bu ekonomik kaybın boyutunu bir örnekle açıklayan Saydan, "Crestor adlı kolesterol ilacı 52,22 YTL'den 44,29 YTL'ye, Pritor plus tablet adlı tansiyon ilacının fiyatı 42,64 YTL'den 36,55 YTL 'ye düştüğünü ele alır ve her eczanede sadece bu 2 ilacın bulunduğunu varsayar ve hesap yaparsak; Eczacıların 30 Ekim 2006 da güne yaklaşık 14 YTL zararla başladığını rahatlıkla görebiliriz. Son 2 yıldır çeşitli nedenlerle yapılan indirimler sonucu eczaneler çoğu zaman ilacın alım fiyatından da aşağıya satış yapmak zorunda kalmışlardır. Bu durum eczanelerin ekonomik açıdan telafisi imkansız kayıplar yaşamasına neden olmaktadır" dedi.
 
Eczane ekonomilerinde yaşanan bu iç kanamanın durdurulmaz ve gerekli yasal düzenleme yapılmazsa kısa süre sonra bu tür uygulamalar ile geri ödemede yaşanan gecikme ve haksız kesintiler nedeni yüzünden borç batağına giren pek çok eczane hizmet veremez duruma geleceğini ve kapanacağını hatırlatan Saydan, haksız bir şekilde devam eden bedelsiz kamulaştırmaların önlenmesi ve kayıpların telafi edilebilmesi için acilen yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

NEUPOGEN ADLI İLACIN TEKRAR GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINMASI 

Eczacıların ve halkımızın yaşadığı sıkıntılardan bir diğeri de sık sık değişen geri ödeme listesi olduğunu ve geri ödeme listesinden bilimsel komisyon kararıyla çıkarılan Neupogen adlı ilacın her nasılsa yine aynı komisyonca üzerinden 1 ay geçmeden tekrar geri ödeme kapsamına alındığını kaydeden Saydan, "Grip aşılarına getirilen uzman doktor şartı sendikamızın uyarısıyla kaldırılmıştır. Ancak nerdeyse her gün yeni bir değişiklik yapılması gerektiği gibi bir teamül oluştuğundan olsa gerek ilaç kullanım ve muafiyet raporlarıyla ilgili yeni düzenleme yapılmıştır. İlaç kullanım raporlarını düzenleyen 26 Haziran 2006 tarihli genelge yürürlükten kaldırılmış, 13 Ekim 2006 tarihli yönetmelik yürürlüğe konulmuştur. Ancak yine yapılan düzenleme uygulamada sıkıntılar doğuracaktır. Muafiyet kapsamındaki hastalıklarda rapor hazırlanırken ilaç adı yazılması şartı getirilmiş olması hastanın ilaç değiştirmek zorunda kalması durumlarında her defasında yeniden rapor çıkarttırmasına neden olacaktır. Her zaman söylediğimiz gerçeğin altını bir kez daha çizerek hatırlatmak istiyoruz: Eczacısız ilaç hizmeti sunumunda düzenleme yapılamaz. Yetkililerin bundan sonra yapacakları düzenlemelerde geçmişte yaşananları göz önünde bulundurarak bu konuya dikkat etmeleri, yap-boz listesi uygulamasından vazgeçmeleri gerekmektedir" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 14:40:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?