3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Şehit kardeşleri askerlikten muaf

Yeni düzenleme ile (şehitlerin), aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınmayacak ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilecek.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı ele alıyor. Komisyon, Kanun Tekilfi ve Kanun Tasarısı'nın tek metinde birleştirilmesini kabul etti.

Daha sonra bir konuşma yapan Bakan Gönül, uzun zamandır çözülmesini istedikleri bir metinde toplanarak çözüme ulaştığını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Şehit veya malul-gazi sıfatındaki mensupların geriden kalan kardeşlerinden hangisinin askerlikten muaf olacağının tartışma konusu olduğunu ve uygulamada sıkıntılar yaşandığını belirten Gönül, ayrıca şehit olanların yalnız bir kardeşinin değil, diğer kardeşlerinin de bir hakkının gündeme gelebildiğini; ilgili madde ile bunun çözüleceğini söyledi.

Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra, tekrar Türkv atandaşlığına dönenlerin askerlik durumun da düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Gönül, "Elbette kanunların aradığı şartları taşıması halinde askerliğini yapması öngörülmektedir" dedi.

Bir diğer konunun da askeri fabrikalarda üretilen bazı silah ve malzemenin yurt dışına satılmasında yaşanan sıkıntı olduğunu belirten Gönül, çünkü bu fabrikaların birer askeri hüvviyetteki üretim kuruluşları olduğunu söyledi. Gönül, "Bunlardan üretilenleri hibe etmemiz mümkün. Ama Türkiye öyle bir aşamaya geldi ki; burada üretilenlerin talipleri var. Müttefik, dost ülkeler. Ama satamıyoruz. Bu problemi de çözmüş olacağız" dedi.

Gönül, askerlik meclislerinin yeniden kurulması, askeri tebliğatlar ile ilgili hususlar, astsubayların dereceleriyle igili ve subaylığa geçişin daha erken yaşa çekilmesi (7-9 yerine 5-7'ye çekilmesi), birinci derece yükselmesindeki bazı şartlar, Harita Genel Komutanlığı'nın bir düzenleme otoritesi haline getirilmesi, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na yasak bölgelerle ilgili Deniz Kuvvetleri'nin yetkilerinin kullandırılması, mezun personele kılıç verilmesi gibi konulardaki problemlerin tasarıda çözümlendiğini söyledi.

Öte yandan, GATA Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, GATA Yüksek Bilim Konseyi'nin yapısı değiştiriliyor. Yeni maddeye göre, Yüksek Bilim Konseyi'nin tanımı; "GATA Komutanı ve GATA dekanı ile GATA'da görevli ana bilim ve bilim dalı başkanlığı, servis ve kısım şefliği ile enstitü ve yüksekokul müdürlüğü görev süresini tamamlayan öğretim üyeleri ile GATA Komutanı tarafından bir yıl için görevlendirilecek üç ana bilim dalı ve iki bilim dalı başkanından oluşan ve bu Kanunla kendisine verilen görevleri yerine getiren konseydir" şeklinde değiştiirldi. Böylece, Yüksel Bilim Konseyi tanımına enstitü ve yüksekokul müdürleri de dahil edildi.

ŞEHİT KARDEŞİNİN MUAFİYETİ

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre de, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında akıbeti meçhul kalan, hakkında gaiplik kararı olan veya malüliyet aylığı bağlanmasını gerektirecek biçimde malül olanların, baba ve annesinin birlikte talep ettiği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olanın talep ettiği kardeşlerden biri, istekli olmadıkça silah altına alınmayacak veya silah altında ise terhis edilecek.

Baba ve annesinin müştereken anlaşamadıkları veya her ikisinin de ölmüş olması durumunda, öncelikle silah altında olan kardeşi var ise istekli olması halinde terhis edilecek, silah altında olan kardeşi yok ise veya silah altında olan kardeşi terhis olmak istemez ise askerlik hizmet sırası gelen ilk kardeş istekli olmadıkça silah altına alınmayacak.

Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken Terörle Mücadele Kanunu Kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin (şehitlerin), aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınmayacak ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilecek.

Çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybettikten sonra yeniden Türk vatandaşlığını kazananların askerlik işlemlerine, kayıp tarihindeki durumlarına göre devam edilecek.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 18:52:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?