3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

'Selen' yıl sonuna hazır

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Mehmet Üzer, sığ denizlerde arama yapacak olan 'Selen Sığ Sismik Botu'nun yapımının tamamlandığını, şu anda da içinin dizayn edildiğini belirterek, bu yıl sonunda aramalara başlamasını planladıklarını söyledi.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, denizlerde de arama yapacak olan sığ sismik botu 'Selen' ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından ihalesi yapılacak olan sismik gemi ile ilgili bilgi verdi. Üzer, Pendik Tersanesi'nde yapılan Selen'i teslim aldıklarını belirterek, iç dizayn ihalesine çıktıklarını ve şimdi de iç mekanının döşendiğini söyledi.

Selen'in yıl sonunda tümüyle ellerinde olmasını beklediklerini bildiren Üzer, sonrasında da en kısa zamanda aramalara başlayacaklarını kaydetti. MTA'ya ait Hora gemisi teknolojik bakımdan eskimesi nedeniyle, araştırma amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ne verilmişti. Bunun yerine yaptırılan 22 metre uzunluğundaki 'Selen' limanların yoğun olduğu sığ yerlerde sismik araştırma yapması hedefleniyor.Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın ihalesini yapacağı sismik gemi ile ilgili işlemlerin ise devam ettiğini ve Müsteşarlığın bu konudaki imkan ve tecrübelerinden yararlanıldığını söyledi.

İhale şartnamesini hazırlama aşamasında olduğunu belirten Üzer, geminin MTA'ya teslim edileceğini kaydetti. Yaklaşık 70 milyon dolarlık sismik geminin yaklaşık 3 yıl içinde aramalara başlaması planlanıyor. Bu sismik gemi ile petrol ve doğalgaz aramanın yanı sıra özellikle depremsellik ve deprem haritası ile ilgili önemli projelerin yürütülmesi hedefleniyor. Gemi ile TPAO ile ortaklaşa arama yapılması da planlanıyor.

OBRUK PROJESİ

Üzer ayrıca, MTA olarak Konya yöresinde meydana gelen obrukların ardından bu konuda bir proje başlattıklarını da bildirdi. Obruk Projesi ile jeolojik ve jeofizik yöntemler kullanarak, Türkiye'de hangi bölgelerde göçük meydana getirecek yer altı boşlukları olduğunu araştırdıklarını belirten Üzer, bu konuda bir mağara ekibi oluşturduklarını da söyledi.

Bu konuda DSİ ile de işbirliği yaptıklarını belirten Üzer, "Boşlukları tespit edeceğiz, jeolojik yapıyı öğreneceğiz. Göçmeden önce tespit edeceğiz. Yerleşim yerlerinin altında da obruk olabilir, gerekli tedbirlerin alınması için bunları araştırıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 14:05:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?