1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Seyrine doyulmaz manzara

Yurdu etkisi altına alan sıcak havaların yerini yağışlı havalara bırakması ve yağış sonrası oluşan gökkuşağı, Kocatepe Camii'ne ayrı bir güzellik kattı. Ankara Kocatepe Camii, ihtişamıyla dünyanın dört bir tarafından gelen turistlerin ilgi odağı oluyor.

4 minaresiyle Selimiye Camii'ne, merkezi ve yarım kubbesiyle Sultan Ahmet Camii'ne benzeyen Kocatepe Camii, her mevsimde güzelliğine güzellik katıyor. Kış mevsiminde buz sarkıtlarının gölgesinde bir başka güzel görünen Kocatepe Camii, yaz yağmurlarının ardından oluşan gökkuşağıyla adeta bir gökkubbeyi andırıyor. Camiyi, bir kalkan gibi saran gökkuşağı, Ankaralılar tarafından da büyük bir ilgiyle izlendi.

16. yüzyıl estetiğine göre yapılan Kocatepe Camii, fotoğraf sanatçılarının da çekim alanını oluşturuyor. 64x67 metre (4 bin 288 metrekare) ölçüsündeki Kocatepe Camii, 48.5 metre yüksekliğinde, 25.5 metre çapında bir ana kubbeyle örtülü. Ana kubbe etrafında 4 yarım kubbe yer alırken, bu yarım kubbeler 12 kubbeyle genişletilmiş durumda. Asıl camii kısmına, ahşap geçmeli (kündekari) tarzda yapılmış bir ana ve 4 yan kapıdan giriliyor.

Caminin kuzey kısmında, ana giriş kapısı önünde yer alan ve 2 bin 400 metrekare alanı kaplayan revaklı avluyu, mermer bir şadırvan süslüyor. Kocatepe Camii'nde revaklar 14 metre yüksekliğinde 26 kubbeyle örtülü. Revaklı avluyu çevreleyen kubbelerle camiinin yan giriş kapıları kubbelerinin alemleri mermerden, ana ve yan kubbelerle minarelerin alemleri altın varakla kaplı bakırdan imal edildi. 88 metre yüksekliğindeki 3'er şerefeli 4 minareye, hem merdiven hem de asansörle çıkılabiliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2005 Salı 14:51:58
Güncelleme :22 Temmuz 2005 Cuma 19:19:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?