4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Sıcaklar reaksiyon alanlarını da etkiledi

Aşırı sıcakların buharlaşmayı hızlandırması, Mavi Göl, Gökkuşağı ve Mogan Parkı rekreasyon alanlarının çevrelediği göl ve baraj göletlerinde de su seviyelerinin düşmesine neden oldu.


Ankara Büyükşehir Belediyesi ANFA Genel Müdürü Ferhat Ertürk, yaptığı açıklamada, kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle birçok ilde su sıkıntısının baş gösterdiğini belirtti. Başkentin de bu iller arasında yer aldığını anımsatan Ertürk, bu durumun insanları olduğu kadar kenti süsleyen yeşil alanları da olumsuz etkilediğini ifade etti.

Ertürk, kentte sulanması gereken 4,5 milyon metrekare yeşil alan olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Su sıkıntısının aşılması konusunda herkese düşen görevler var. Sudan tasarruf, herkesin milli görevi olmalı. Biz şebeke suyuyla sulamayı uzun bir süre önce kestik. ASKİ'ye ait kuyulardan tankerlerle getirdiğimiz sularla sabaha kadar yeşil alanları sulamaya çalışıyoruz. Bu konuda ciddi manada zorlanıyoruz. Buralarda görülen sararma veya kuruma hepimizin içini yaralıyor.”

Ertürk, aşırı sıcakların yeşil alanları olumsuz etkilemesinin yanı sıra buharlaşmayı hızlandırdığı için Mavi Göl, Göksupark ile Mogan Parkı rekreasyon alanlarının çevrelediği göl ve baraj göletlerinde de su seviyelerinin azalmasına yol açtığına dikkati çekti.

Yeşil alanlara su temin etmek için kullanılan bazı kuyularda ise su seviyesinde azalma görüldüğünü bildiren Ertürk, “Kuyularda henüz sıkıntı yok ama bazen 30-40 metreden su çıkan kuyularda seviye 60-70 metreye iniyor” diye konuştu.

Ertürk, Çubuk-1 barajında sulama ihtiyacını karşılamak için yeterince su bulunduğunu, kuyuların yanı sıra buradaki sudan da yararlandıklarını dile getirdi. İçme suyu sıkıntısının yaşandığı bu günlerde vatandaşlardan yeşil alanlarını sulamak için şebeke suyunu kullanmamalarını isteyen Ertürk, ANFA tarafından yeşil alanları sulama hizmetini verildiğini kaydetti.

Ertürk, “Alosulama.com” adresinden ya da “ALO 150” numaralı telefondan alınan taleplerin banka onayları alındıktan sonra, en geç 24 saat içinde yerine getirildiğini belirterek, “100 civarında tankerlerle belli noktalardaki kuyulardan su alınarak verilen adreslere ulaştırılıyor. İstenilirse, sulama bizim personel tarafından yapılıyor” diye konuştu.


AA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2007 Pazartesi 10:17:05
Güncelleme :6 Ağustos 2007 Pazartesi 10:22:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?