3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Sigara tiryakilerine kötü haber!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağının ikinci etabının 19 Temmuz'da yürürlüğe gireceğini ve bundan geriye dönüş olmadığını belirterek, "Yasayı erteleme şansımız yok. Vatandaşlarımız bu uygulamadan çok fayda görecek. Ben esnafın işinin azalmayacağını tam tersine artacağını düşünüyorum. 19 Temmuz'dan sonra kahvehanelerimiz ve diğer yerler tertemiz, pırıl pırıl mekanlar haline gelecek" dedi.

Bakan Akdağ, sigara yasağının küresel kriz nedeniyle zor günler geçiren esnafı sıkıntıya sokacağı için bir süre ertelenmesini ısrarla talep eden TESK Başkanı Bendevi Palandöken'i ziyaret etti.

Palandöken ziyarette, bakana 'erteleme' isteklerini yineledi ve bu mümkün değilse kahvehane, pastane, restoran ve eğlence merkezlerinde sigara içenler için 'ayrı alanlar' oluşturulmasını önerdi.

"Bende bir esnaf çocuğuyum. Babam Erzurum'da uzun yıllar esnaflık yaptı. Bende kendi mağazamızda esnaf olarak hizmet ettim. Esnafın ülke ve istihdam için önemini çok iyi biliyorum" diyen Bakan Akdağ, uygulamadan vatandaşların sağlık açısından çok ciddi faydalar elde edeceğini savundu. Yasayla ilgili olarak esnaftaki tedirginliği bildiklerini ve bunu anladıklarını ifade eden Bakan Akdağ, "Dünyadaki uygulamalar esnafların iş kaybı yaşamadığını gösteriyor. Örneğin New York'ta yasadan sonra iş verimi yüzde 15 daha da artmış. Buralar 19 Temmuz'dan sonra tertemiz, pırıl pırıl ve herkesin çoluk-çocuğuyla, ailesiyle gidebileceği mekanlar olacak" diye konuştu.

Sigara içilen mekanlarda oturanların içmese bile sigara en az sigara kullananlar kadar zehirlendiğini hatırlatan Akdağ, "Kahvehanede oyun oynayan ve sigara içen biri yerini bir kaç dakikalığına yanındaki arkadaşına bırakıp, sigarasını içtikten sonra yeniden devam edebilir. Böylece daha az sigara tüketimi olacak, hem kişinin sağlığına hem kesesine fayda sağlayacak" şeklinde konuştu.

Sigara yasağını esnaf adına fırsata çevirmenin mümkün olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, şöyle devam etti:

"Bu uygulamadan zarar görecek tek sektör var o da sigara firmalarıdır. Çünkü sigara içme oranları düşecek. Bir yıl içinde sigara içenlerin yüzde 6-7'si sigarayı bıraktı. Yaptığımız araştırmalarda sigara içenlerin yüzde 20'si, 'artık evde sigara içmeyeceğim' diyor. Vatandaşlarımızın yüzde 40'ı ise 'daha az sigara tüketmeliyim' demeye başladı. Bu yüce Meclis'imizin kararıdır, bu halkın iradesidir. Ben esnafımızın işlerinin düşmeyeceğine tam tersine artacağına inananlardanım."
Bakan Akdağ, İHA muhabirinin, sigara yasağında ertelemenin söz konusu olup olmayacağı yönündeki sorusuna ise, "TBMM'nin yaptığı bir yasa var, ben yürütmeyim. Sağlık Bakanlığı bu kararı uygulamakla yükümlüdür. Yasayı erteleme şansımız yok" yanıtını verdi.

Akdağ, sigara içenler için özel alanlar oluşturulması yönündeki TESK'in önerisinin hatırlatılması üzerine ise, "Kanun buna izin vermiyor. Dünyadaki bütün ülkeler bundan vazgeçti. Doğru yolda yürürken neden yanlış yola girelim? Vatandaşa günah değil mi?" diye konuştu.

Görüşmede, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile TESK Başkanı Bendevi Palandöken, sigara yasası ile ilgili olarak halkı bilinçlendirmeyi amaçlayan bir tanıtım filminde birlikte oynama kararı aldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 13:41:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?