3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Sigara yasağında geri adım yok!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan kanun kapsamında kapalı mekanlarda sigara yasağının uygulanmasına ilişkin olarak, "Yasada erteleme yok, 19 Temmuz'da kanunun gerektirdiği uygulamalar başlatılacak" dedi. Bakan Akdağ, domuz gribi tespit edilen 2 Türk'ün sağlık durumlarının iyi olduğunu, bu kişilerle aynı uçakta seyahat eden tüm yolcuların takip edildiğini söyledi.

Rixos Otel'de Dünya Sigarasız Günü nedeniyle düzenlenen toplantıya Bakan Akdağ, katıldı. Bakan Akdağ burada, 5727 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılması hakkında kanunun bugüne kadarki uygulama sonuçlarını değerlendirdi.

Bakan Akdağ, 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan kapalı mek anlarda sigara yasağının ikinci bölümünün ertelenmesi için kahvehane, pastane gibi sektörlerin talepleri olduğunu söyledi. Türk toplumunun sigara yasağını desteklediğini vurgulayan Akdağ, kanundan sonra insanlardaki sigara duyarlılığının arttığını, kişilerin artık yanında sigara içilmesine izin vermediğini kaydetti.

 Yaptıkları ankette halkın yüzde 95''inin sigara kısıtlamasına olumlu baktığının ortaya çıktığını dile getiren Bakan Akdağ, Türkiye'de yasaya karşı çok ciddi halk desteği oluştuğunun altını çizdi. Yüzde 33 olan sigara içme oranının yüzde 31'lere gerilediğini ve bu 2 puanlık azalışın çok önemli olduğunu belirten Akdağ, bu savaşta kendilerine büyük destek veren medyaya teşekkür etti.

2000 yılında bin 646 olan kişi başı sigara tüketiminin 2008 yılında bin 508'e düştüğünü anlatan Akdağ, bununla birlikte kaçak sigara tüketiminin de ciddi oranda azaldığını söyledi. Akdağ, Türkiye'de sigara içenlerin yüzde 50'sinin sigarayı bırakmak istediğini bildirdi. Bakan Akdağ, toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kapalı mekanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasının sektörleri zarara uğratmadığını savunan Bakan Akdağ, "Bu yasa ile zarar gören tek sektör, kanser tedavisi veren sektördür. Onlarda kar etmesinler. Yeter ki insanımız sigaraya bağlı kanser ve diğer hastalıklara yakalanmasın" diye konuştu.

19 Temmuz'da yasanın kahvehane, pastane, restoran gibi alanlarda yürürlüğe gireceğini belirten Akdağ, bu anlamda bir ertelemenin söz konusu olmadığını vurguladı. Akdağ, "Kanun uygulanacak. Yasalar milletin iradesini yansıtır. Erteleme yok. 19 Temmuz'da kanunun gerektirdiği uygulamalar başlatılacak" dedi.

Akdağ, domuz gribi tespit edilen 2 Türk yolcunun genel durumunun iyi olduğunu ve konuda bütün tedbirlerin alındığını belirterek, "Virüs şu ana kadar 58 ülkede görüldü. Türkiye'de böyle bir durum yok. Daha önce iki ABD vatandaşı Türkiye'ye geldiğinde virüs tespit edilmişti. Şimdi de 2 Türk vatandaşında virüs gördük. Onların temasta oldukları kişiler inceleniyor. Normalde uçakta bu kişilerin iki sıra ön ve iki sıra arka koltukta oturanların değerlendirilmesi gerekiyor ama biz o uçakta seyahat eden tüm yolcuları inceliyoruz. Bu yolcuların da çoğunluğuna ulaşıldı" şeklinde konuştu.

Bakan Akdağ, grip şüphesi olan yolcuların seyahat etmelerine izin verilmemesi için Dünya Sağlık Örgütü'ne teklifte bulunacaklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 13:29:19
Güncelleme :1 Haziran 2009 Pazartesi 13:36:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?