3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Sincan'da mahkumlara meslek eğitimi

Sincan Cezaevi kampüsü kapılarını basın mensuplarına açtı. Türkiye'nin en modern cezaevi kampüslerinden biri olan Sincan Cezaevi kampüsünde mahkumlar, AB standartlarına uygun odalarda kalıyor ve meslek sahibi edindiriliyor.

Papa 2. John Paul'e suikast düzenleyen ve Milliyet Gazetesi başyazarı Abdi İpekçi'ye düzenlenen suikastin tetikçisi Mehmet Ali Ağca ve Danıştay 2. Dairesi'ne düzenlenen saldırının tetikçisi Alpaslan Aslan'ın da yattığı cezaevinde basın mensuplarına yüksek güvenlikli 2 No'lu F Tipi cezaevi ve kadın mahkumların kaldığı cezaevi gezdirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu ile Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman'ın da eşlik ettiği basın turunda, gazetecilerin ilk durağı kadınlar koğuşu oldu. Cezaevine giriş kriterleri sıkı sıkıya uygulanarak içeri alınan gazeteciler zaman zaman zor anlar yaşadı.

Ayakkabılarını çıkararak güvenlik noktasından geçen basın mensupları daha sonra sırasıyla göz taramasından geçerek cezaevinin içine girdi. 12 kişinin kaldığı kadınlar koğuşunda mahkumlar, ortak kullanım alanı ve volta atacakları alan dışında bağımsız tek kişilik odalarda kalıyor. Kendilerine ait televizyon ve buzdolabı koyma imkanının olduğu tek kişilik odalarda mahkumlar uydu
yayını ile tüm kanalları izleme imkanını sahip. Cezaevinde bulunan biçki dikiş atölyesi ve büyük alışveriş merkezlerine gönderilen mantıların üretildiği mutfakta kadın mahkumlar, hem meslek sahibi oluyor hem de aldıkları maaşla bütçelerine az da olsa katkıda bulunuyor. Mahkumların kültürel alanda kendilerini geliştirmeleri için kütüphane, santranç odaları, İngilizce kursu, ÖSS kursu ve okuma-yazma kursları veriliyor. Cezaevinde ayrıca kadın mahkumlar için yine mahkum olan kuaförler tarafından hizmet veriliyor.

Basın mensuplarının ikinci durağı olan yüksek güvenlikli Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde gerek aramalar gerek ise odalar farklı bir düzende yer alıyor. Terör ve organize suçlardan tutuklu ve hükümlü mahkumların kaldığı F tipi cezaevinde olaylara her an müdahale edecek bir tim hazır bekletiliyor. Farklı terör suçluları yan yana getirilmiyor. 3'er kişilik ve tek kişilik odaların bulunduğu F tipinde güvenlik en üst düzeyde tutuluyor. Yine burada da mahkumlara meslek edinmeleri kapsamında çeşitli branşlarda eğitim veriliyor.

Özellikle saz yapımı atölyesinde bulunan mahkumlar hem saz yapıyor hem saz çalıyor. Burada mahkumlar, 194 kamerayla kontrol merkezinden 7 gün 24 saat izleniyor. Mahkumlar ise basın mensuplarına en çok dışarıda yürümeyi özlediklerini ve af istediklerini söyledi.

Ceza ve Tevfikevler Genel Müdürü Nizamettin Kalaman kurum hakkında bilgi verirken, bir ay için Türkiye'de ilk kez Sincan Cezaevi kampüsünde mahkumların yakınları ile görüntülü olarak telefon görüşmesi gerçekleştireceklerini söyledi. Kalaman, bunun faydalı olması durumunda ise uygulamanın diğer cezaevlerinde de yaygınlaştıracaklarını belirtti. Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Kalaman, cezaevinde kalan Kürt kökenli mahkumların talepleri doğrultusunda Kürtçe yayın yapan TRT Şeş kanalını izleme imkanı verdiklerini kaydetti. Bir gazetecinin 'Beğeniyorlar mı?' sorusuna Kalaman, "Bu kadar yoğun talep olduğuna göre beğeniyorlardır" cevabını verdi.

Öte yandan gazeteciler Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu'na Deniz Feneri soruşturmasına ilişkin soru yöneltti. Soruşturmada gizlilik kararı olduğunu belirten Boyrazoğlu, Almanya'dan gelen Deniz Feneri e.V dava dosyasının ise tercümesinin devam ettiğini ifade etti. Boyrazoğlu, gazetecilerin bu konudaki diğer sorularını yanıtsız bıraktı.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 20:40:24
Güncelleme :6 Mart 2009 Cuma 08:59:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
batu aslan IP: 78.189.74.xxx Tarih : 28.03.2009 15:32:24

sayın. efendiler bu insanları boş  bırakmadınız ve düzeni alıştırdıgınız için teşekkürler bizim türk milettine bu yakişir