5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Şoförlere yaka kartı geliyor

ANKARA'DA MİNİBÜS ŞOFÖRLERİNE YAKA KARTI GELİYOR

Ankara Minibüsçüler Odası, bir günde binlerce vatandaşı taşıyan minibüs şoförlerini eğitime alıyor.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile binlerce minibüs şoförü eğitime alınarak, yaka kartı zorunluluğu getirilecek.

Ankara Minibüsçüler Odası ve Ankara Valiliği'nin ortaklaşa hazırlayacağı projeyle bir ilke imza atılacak. İlk etapta 2 bin 500 şoför eğitime alınarak, öfke kontrolü, stres ve trafik kurallarına uyulması konusunda eğitim alacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Bekir Gani, bu projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, projeye katkılarından dolayı Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankesob'a teşekkür etti. 2009 yılında da minibüslerde eğitim uygulaması yaptıklarını ve bin 900 şoföre eğitim verdiklerini kaydeden Gani, şöyle devam etti:

"Bu sene eğitimler daha kapsamlı olacak. Şoförlere yaka kartı geliyor. Yüz kızartıcı suç işleyen şoförleri araçlarda çalıştırmayacağız. UKOME'den bu kararı çıkardık. Eğitim denetimlerimiz devam edecek. 2010 yılında 70'e yakın şoföre uzaklaştırma cezası verdik. Düzenli çalışmamız 2011 yılında devam edecek. 2 bin 500 civarında bir eğitim verilecek, 5 ay boyunca sürecek. Sabah ve öğleden sonra eğitimler alınacak. Öfke kontrolü, stres, trafik kurallarına uyma, davranış. Ankara Valisi bize destek veriyor."

"İSTANBUL'DA ÇALIŞAN ŞOFÖRLERİN YÜZDE 15'İ SABIKALI"

Gani, İstanbul'da sürekli trafik kazalarının olduğunu anımsatarak, "İstanbul'da geçtiğimiz aylarda kırmızı ışıkta geçen bir minibüsçü 9 kişiyi yaraladı. Bu da Türkiye'de minibüs sektörünü etkiliyor. İstanbul'da oda sayısı fazla, denetim yok. Odaların denetlemesi gerekir, birimlerini göreve göndermesi gerekir. Ankara'da kırmızı ışıkta geçen bir kaza olsa o şoförün çalışma şansı yok. Vatandaşa kötü ve kaba davranan şoförleri bile 15 gün uzaklaştırıyoruz. Ankara'da kaza oranı düşük, nedeni denetimlerin

fazla olması. İstanbul'da bunu yapmıyorlar. Çalışan şoförlerin yüzde 15'i sabıkalı insanlar. Biz Ankara'da böyle bir şeye kesinlikle izin vermeyiz. Bize gelen şikayetleri özellikle kendim denetliyorum. Ulaşım sektöründe hükümete yardımda bulunuyoruz. İstanbul'daki olan olaylar bizi üzüyor. Tokat'taki minibüsçü de İstanbul'dan şikayetçi" diye konuştu.

Federasyonun İstanbul'da yaşanan bu olaylar yüzünden olaya el koyması gerektiğini söyleyen Gani, "Vatandaşın canından sorumluyuz. Ankara, Türkiye'nin en güvenilir kenti. MOBESE ile ilgili verdiğimiz eğitimde şoförleri uyardık. Çalışmalarımız etkili oldu. Eğitim toplantılarını minimuma kadar düşüreceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2011 Perşembe 10:09:04
Güncelleme :24 Şubat 2011 Perşembe 14:19:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?