3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Somuncu Baba'dan 5 bin ekmek

Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı, Anadolu ereni Somuncu Baba'nın hatırasını yaşatmak amacıyla bugün Kocatepe Camii'nde Cuma namazı sonrası 5 bin ekmek dağıttı.

Merkezi Malatya'nın Darende ilçesindeki Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı, 'Somuncu Baba Sebil Ekmeği' adıyla başlattığı çalışma çerçevesinde Ramazan ayı nedeniyle Türkiye'nin çeşitli illerindeki camilerde her gün ekmek dağıtıyor.

Mevlid Kandili ile başlayan ardından da, Regaip, Miraç ve Beraat Kandilleriyle devam eden ekmek dağıtımları Ramazan ayı boyunca da sürecek. Vakıf, Ramazan ayında 50 il ve ilçe merkezinde toplam 350 bin ekmek dağıtmayı hedefliyor.

Vakıf, 1992 yılından itibaren her Ramazan ayında geçekleştirilen geleneksel ekmek dağıtımı kapsamında bugün Kocatepe Camii'nde Cuma namazı sonrası 5 bin ekmek dağıttı. Cuma namazını kılan vatandaşlar, Somuncu Baba adıyla bilinen Seyh Hamid-i Veli Hazretleri'nin hatırasının yaşatılması ve Ramazan ayında fakirlere aş olması amacıyla dağıtılan ve içinde bal, patates ve çörek otu gibi lezzetler bulunan ekmekten alarak camiden ayrıldı. Vatandaşlar, her yıl olduğu gibi 'Somuncu Baba Sebil Ekmeği'ne yoğun ilgi gösterdi.

1331-1412 yılları arasında yaşayan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, halkın gönlünde hala büyük bir sevgi ve hürmetle anılıyor. Bursa'da yaşadığı Yıldırım Bayazid döneminde fırınında ekmek pişirip halka dağıttığı için 'Somuncu Baba' veya 'Ekmekçi Koca' adıyla tanındı. Sebil ekmeğini dağıtan vakfa adını veren Hulusi Efendi ise Somuncu Baba'nın 12. kuşaktan torunu. Vakıf, 1992 yılından beri Ramazan ayları boyunca ekmek dağıtarak Somuncu Baba'nın hatırasını yaşatmayı amaçlıyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2009 Cuma 15:30:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?