1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

SSK hastanelerinin devrine protesto

EMEK Platformu, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devri çalışmalarını protesto için SSK Genel Müdürlüğü önünde bir protesto gösterisi yaptı. SSK Genel Müdürlüğü önünde toplanan EMEK Platformu yanlısı sendikalara bağlı yaklaşık 500 kadar kamu çalışanı ve işçi, "Hastaneler halkındır satılamaz", "AKP sağlığa zararlıdır", "SSK’ya uzanan eller kırılsın", "IMF’ye yumuşak, halka Kasımpaşalı" gibi sloganlar attılar.

Eylem sırasında çok sayıda çevik kuvvet polisi ve polis panzeri Süleyman Sırrı Sokak Mithatpaşa Caddesi girişinde önlem aldı. EMEK Platformu adına bir konuşma yapan EMEK Platformu Dönem Sözcüsü TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, SSK hastanelerini korumaya ve kollamaya geldiklerini belirterek, EMEK Platformu bileşenlerinin AK Parti’nin dün TBMM Genel Kurulu’na getirdiği, bugün tamamlamaya çalıştığı yasaya karşı olduklarını söyledi. Soğancı, hükümetin amacının SSK hastanelerini önce yerel yönetimlere devretmek ardından da özelleştirmek olduğunu iddia ederek, "SSK’lar asla verimsiz değildir" dedi. ’Bir oldu bittiyle’ karşı karşıya kaldıklarını öne süren Soğancı, bunun için toplantılar ve eylemler yaparak AK Parti’yi halka şikayet edeceklerini kaydetti. Şubat ayında ülke genelinde uyarı eylemlerine başlayacaklarını vurgulayan Soğancı, tasarının Cumhurbaşkanı tarafından veto edileceğini ve Anayasa Mahkemesi’nden de geri döneceğini ileri sürerek, "Ama bu yanlışları ortaya koymak zorundayız" diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Metin Bakkalcı, hükümetin yasayı meclisten çıkaramayacağını ifade ederek, "O yasayı oradan çıkarırlarsa içtenlikleri konusunda şüpheye düşeceğiz. Yarından itibaren Türkiye’yi dolaşarak girişimlerini engellemek için çağrıda bulunacağız. İnsanı esas alan politikaları yaşatmak için mücadele edilen bir dönem yaşatacağız" dedi. KESK Başkanı Sami Evren, AK Parti’nin 2 yıldır emekçileri karşısına, IMF’yi ve rantiyecileri ise arkasına aldığını iddia ederek, parlamentodaki yasal düzenlemeleri de onların lehine gerçekleştirme girişiminde bulunduklarını söyledi. AK Parti’nin yaptığı yasal düzenlemelerin hepsinin ortada kaldığını belirten Evren, "Bu yasa da parlamentodan geçebilir; ama toplumdan geçmeyecektir. Biz kararlı olursak AKP, halk desteğini kaybeder" dedi.

"BUNUN ADI GENEL GREVDİR"
Yarından itibaren Türkiye’nin dört bir yanında AK Parti’yi teşhir edeceklerini bildiren Evren, AK Parti’nin iktidardan düşmesi için temsil yetkisini kaybettiğini anlatacaklarını kaydetti. "Hükümete dur deme zamanı geldi" diyen Evren, bunun adının ’genel grev’ olduğunu söyleyerek, "Sağlık bakanı nereye giderse orada olacağız. Sokağa çıktığında ensesinde olacağız, konuşamayacak. Başbakan sivil toplum örgütleri lafını ağzına alamayacak. Başbakan bizimle diyaloğu kendisi kopardı. Kendisine hak tanımayacağız. Diyaloğa çağırma şansını bu hükümet kaybetti" şeklinde konuştu.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, iktidarın IMF’nin şablon yasalarını Sosyal Güvenlik Reformu diye topluma sunduğunu öne sürerek, yasaları toplumun geleceğini karartan yasalar olarak nitelendirdi. Bu yasaların, ne siyasetin ne de AK Parti’nin yaptığı yasalar olmadığını iddia eden Çelebi, "Bu yasanın noktası da , virgülü de IMF’ye ait" dedi. Çelebi, emekçilerin gerçekten birlik olması durumunda Türkiye’nin yerinden oynayacağını vurgulayarak, "Bu iktidar da yok olur" dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ise, SSK’ları, hastaneleri, işyerlerini kapatan, ülkenin Cumhuriyetle birlikte var olan ekonomik yapısını değiştiren anlayışa, EMEK Platformu’nun karşı çıktığını belirterek, "Zafer er geç hayata geçecek, bunun için mücadele edeceğiz" dedi. Kılıç, konuşması sırasında sesi kesilince açıklamasına son vermek zorunda kaldı. EMEK Platformu’nu oluşturan başkanlar daha sonra bir toplantı yapmak üzere ayrıldı. Eylem olaysız sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2005 Perşembe 15:52:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?