4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Su depoları yok satıyor

Ağustos ayından itibaren su kesintilerinin başlayacağı Ankara'da su depoları yok satıyor. Başkentliler, su depolarıyla sıkıntıyı aşmaya çalışacak.

Ancak uzmanlar uyarıyor: Su depoları binalarda çatlak ve çökmelere neden olabilir. Kesintilerin gün aşırı olması bekleniyor.

Başkentte susuzluğa geri sayım başladı. Büyükşehir Belediyesi 1 Ağustos itibariyla su kesintilerine başlamayı planlıyor. Su kesintilerinin ne zaman sona ereceği ise belirsiz.

Ankaralıların kesintiye karşı çözümü ise su depoları. Ankara'da su depoları adeta yok satıyor. En küçüğü 100 litreden başlayan depolar birkaç tona kadar çıkabiliyor.

Apartman daireleri için özellikle küçük depolar tercih ediliyor. Bir eve depo takılmasının ortalama maliyeti 300 YTL'yi buluyor.

"Susuzluğa çözüm" diye yöneltilen su depoları sorunları da beraberinde getiriyor. İnşaat Mühendisleri Ankara Şube Başkanı Fehmi Toptaş, büyük hacimli depoların özellikle eski binalarda ciddi sorunlar yaratabileceği konusunda uyardı:

"Binalarda çökmeler çatlaklar oluşabilir. İlla yapılacaksa apartmanın zemin katına yapılmalı depolar"

Sağlık açısından da riskli

Su depoları sağlık açısından da ciddi riskler içeriyor. Klorlu şebeke suyunun depoda beklemesinin hastalıklara neden olabileceğini söyleyen uzmanlar suyun mutlaka kaynatılarak kullanılmasını önerdi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Esin Şenol, "Klorlu suyun deponun içinde beklemesiyle ağır metaller ortaya çıkabilir. Sarılık başta olmak üzere ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir" dedi.

KESİNTİLER GÜN AŞIRI OLACAK

Başkente içme suyu sağlayan barajlardaki toplam doluluk oranının yüzde 8'lere düşmesi nedeniyle yapılacak su kesintilerinin, semtlere göre "gün aşırı" ve 24 saat boyunca olacağı belirtildi.

Yetkililer, "Bazı semtlere çift günlerde, bazı semtlere ise tek günlerde su verilecek. Kesintiler nedeniyle biraz sıkıntı yaşanacak. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) olarak vana sistemine göre kesinti uygulanacak. Yüksek kotta bulunan semtlere hiç su ulaşmama durumu da var" dedi.

Yetkililer, önümüzdeki günlerde, su kesintisinin hangi semtlerde, ne şekilde uygulanacağının duyurulacağını bildirdi.

"KESİNTİ 5 AY SÜREBİLİR"

Ankara'da 1 Ağustos'tan itibaren sular gün aşırı kesilecek. Kesintilerin 5 ay kadar sürebileceğini söyleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankaralıları küvet doldurup daha fazla israf yapmamaları konusunda uyardı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, "Ağustos 1'den itibaren gün aşırı olarak suları keseceğiz. Programı vatandaşlara dağıtacağız" dedi.

Gökçek, "Ankara'da bahçeleri sulama, arabaları, halıları hortumla yıkama yasağı yeterli olmadı. Ankara'da su kesintileri başlıyor. Kesintiler Kızılırmak suyu Ankara'ya ulaştırılana kadar yani yaklaşık 5 ay devam edecek" şeklinde konuştu.

Gökçek ayrıca, "İnşallah en geç 30 Aralık'ta bitecek. İnşallah eylül ekimde yağmur gelsin ona da ihtiyaç kalmaz" dedi.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2007 Cuma 15:03:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?