3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Su kesildi, damacana satışları durdu


Ankara Büyükşehir Belediyesinin, 1 aydır Kızılırmak hattından kente su vermeyi bırakması üzerine, damacana su satışlarının düştüğü belirtildi.

Sülfat ve klorür oranın yüksekliği nedeniyle, damak lezzetine pek hitap etmediği savunulan Kızılırmak hattından verilen suyun kesilmesi, ambalajlı su satışını azalttı.

Ankara'da damacana su satışı üzerine faaliyet gösteren çeşitli firmaların temsilcileri, bir ay içinde günde ortalama 100 damacana su satışı yaptıklarını, Kızılırmak suyunun kesilmesiyle bu sayının 50-60'a kadar düştüğünü söyledi.

Firma yetkilileri, şunları kaydetti:

"Özellikle dar gelirlilerin yaşadığı semtlerde satışlar azaldı. Kesikköprü'den su verildiği dönemlerde vatandaş, suyun tadını beğenmiyor ve ne kadar sağlıklı olduğuna ilişkin bazı söylentiler yüzünden de bütçesini zorlayarak damacana suyu satın alma yoluna gidiyordu. Ancak 1 aydır Kızılırmak'tan verilen suyun kesilmesi, yeterince barajlarda su olduğunun söylenmesi üzerine, satışlar düştü. Çamlıdere'den verilen suyun lezzeti klor ve sülfat açısından, damak zevkini rahatsız etmiyor. Bu nedenle vatandaş da şebekeden su içmeye başladı."

Yetkililer bazı müşteri kesiminin ise 'ne olursa olsun' şebeke suyunu içmediğini ve yine kendilerinden 'damacana' ya da 'ambalajlı' su almaya devam ettiğini söylediler.


Şebekeden memba suyunu aratmayacak lezzet

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de yaptığı açıklamada, "Son yağan kar ve yağmur sularıyla Çamlıdere'den verilen taze suyun lezzeti, memba suyunu aratmayacak nitelikte olduğu için, vatandaş şebeke suyunu tercih ediyor" dedi.

Kesikköprü suyunun her zaman rezerve olarak duracağını ve ne zaman Ankara'nın su sıkıntısı olursa o zaman verilmeye başlanacağını bildiren Gökçek, Kızılırmak suyunun klorür oranı ve sülfat yüksekliği haricinde hiçbir sorunu olmayan su olduğunu söyledi. Klorür ve sülfat oranının da sağlığa hiçbir etkisinin olmadığını belirten Gökçek, oranların, Dünya Sağlık Örgütü'nün söylediği oranların da altında olduğuna dikkati çekti.

Vatandaşların 'şebeke suyuna iltifat etmesini' sevindirici diye niteleyen Gökçek, musluktan akan suyun sağlık yönünden bir sakıncası olmadığı gibi, damak lezzeti açısından da sıkıntı doğurmadığını söyledi.


"Ankara'nın su sıkıntısı yok"

Ankara'nın su sıkıntısı olmadığını, son dönemlerde yağan kar ve yağmurun barajların doluluk oranına katkı sağladığını ifade eden Gökçek, "Yağışların sevindirmesi ve 1,5 seneye yetecek kadar su rezervimiz olması dolayısıyla, gerekmedikçe Kızılırmak'tan su vermeyeceğiz" dedi.

ASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri de son yağmur ve karlarla barajlarda 300 milyon metreküp su biriktiğini, barajları besleyen havzalarda bulunan karların da erimesiyle 150-200 milyon metreküp suyun daha barajlara gelmesini beklediklerini ifade ettiler.

 

AA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 11:03:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?