4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Su kesintileri tasarruf sağlıyor mu?

Ağustos ayında Ankara'da başlayacak olan su kesintileri, başkentli vatandaşları kara kara düşündürürken, tasarruf sağlanacağı düşünülen söz konusu kesintiler, çeşitli çevrelerce ekonomik bulunmuyor.


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu, uzun süreli olan ve tekrar ne zaman verileceği belli olmayan suda yapılacak kesintinin, tasarruflu olmayacağını savunarak, "Sular kesikken açık unutulabilen musluktan, bilinmeyen bir vakitte gelerek taşan sular, daha fazla su sarfiyatına neden oluyor" dedi.

Bazı vatandaşların, saklama amaçlı doldurdukları küvet veya bidonlarını, sular geldikçe boşaltıp, tazesiyle doldurarak, daha fazla su sarfiyatına sebep olabildiklerine dikkati çeken Prof. Dr. Ağıralioğlu, kesintiler sırasında, su kalitesinde de bir düşüş gözlendiğini, uygulama esnasında boşalan büyük borulara, dışarıdan gelen kirli suların karışabildiğini belirtti.

Prof. Dr. Ağıralioğlu, şunları kaydetti:

"Günde 5-6 saatlik kesintiler yerine, saatleri belirli, ortalama 2 saatlik kesintilerin, hijyen açısından da önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü hijyen eksikliğinden kaynaklanan tifüs, tifo ve kolera gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski, özellikle yaz aylarında çok fazla."

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin de Başkentteki su kesintilerinin kuraklıkla ilgili olmadığını öne sürerek, "söz konusu kesintilerin, 1995 yılında yapılan revize planda belli olduğunu, ancak bir önlem alınmadığını" savundu.

"ASKİ Genel Müdürlüğünün su ve kanal işlerine ilişkin çalışmaları ikinci plana itip, kuruluş yasasına muhalefetle köprü ve yol çalışmalarına yöneldiğini" de ileri süren Çetin, "su sıkıntısının, DSİ'ce planlanan Gerede Sistemi'nin devreye girmemesi nedeniyle yaşandığını" belirtti.

Psikolog İlkim Öz Tan ise kişinin, sahip olduğu şeylerin değerini, elinde olduğu süre içinde bilmediğini söyleyerek, "Ne zaman ki o şey, bir süreliğine elinden alınıyor, tıpkı insan ilişkilerinde olduğu gibi kaybetme korkusu ortaya çıkıyor. Bu tür davranışlar, su kesintisi dönemlerinde de ortaya çıkıyor ve vatandaşlar, biriktirme ve depolama gibi davranışlara yöneliyorlar" dedi.

Sular yeniden gelmeye başladığında ise biriktirilen suların döküldüğünü ifade eden Tan, "Kişi, kaybetme korkusuyla biriktirdiği suyu dökerek, korku ve kaygısını attığını düşünüyor" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 18 Temmuz 2007 Çarşamba 10:17:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?