4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

Su tasarrufu çağrısı!

"Yeşil Ankara çöl olmasın, susuz kalmayalım. Gelin birlikte bu küresel ısınmanın getirdiği kuraklığı ve susuzluğu aşmada katkıda bulunalım" sloganıyla hareket eden Ankara Platformu, vatandaşları mümkün olan azami oranda su tasarrufu yapmaya çağırdı.


Ankara Platformu Başkanı Ali İlkbahar, yaptığı açıklamada, su konusunda elde kalan kıt kaynakların verimli ve tasarruflu kullanılmasını Ankaralılar'ın en iyi şekilde başaracağına inandıklarını belirterek, evlerde suyun yüzde 35'inin banyoda, yüzde 30'unun tuvalette, yüzde 20'sinin çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde 10'unun yemek pişirme ve içme suyu olarak ve yüzde 5'inin de temizlik amacıyla kullanıldığını belirterek, su tasarrufu konusunda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:


"- İşyerlerinde israftan kaçınılmalı ve işverenlerin su tasarrufu konusunda aldıkları önlemlere riayet edilmelidir.


- Evlerde gizli su kaçağı olup olmadığına ilişkin olarak su sayacı kontrol edilmelidir. Damlatan tek bir musluktan bir günde 7 kova su kaybolduğu dikkate alınarak, musluklar kontrol edilmeli, damlatanlar değiştirilmelidir. Düşük akımlı musluklar tercih edilmelidir.

 
- Evde tüketilen su miktarının yüzde 70'ini banyo ve tuvalet gereksinimleri oluşturmaktadır. Bu nedenle el yıkanırken, diş fırçalanırken ve tıraş olurken suyun boşa akmamasına dikkat edilmeli. Çünkü diş fırçalarken, tıraş olurken musluğun kapatılması durumunda günde 15-35 litre su tasarrufu sağlanabilir. Dişinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı bir bardak suyla çalkalarsanız, yılda 9 bin litrenin üzerinde su tasarrufu yapmış olursunuz.


- Tuvalet rezervuarlarının su depolama kapasiteleri 16 litredir. Bu sistemde aylık su tüketimi 7 tona kadar çıkmaktadır. Rezervuarların yenilenerek daha düşük kapasiteli olanların tercih edilmesi ya da rezervuarların içine su dolu iki adet plastik şişe konulması durumunda su tüketimi yüzde 20 oranında azaltılabilir. Banyo yerine duş tercih edilerek su tüketimi yüzde 25 oranında azaltılabilir. Duş yapmak için ortalama 5-6 dakika yeterlidir. Böylece duş başına 55 litre su tasarruf edilebilir.


- Düşük akımlı duş başlıkları kullanılarak, normal duş başlığına göre yüzde 30-40 oranında su tasarrufu sağlanabilir. Bulaşıkları elde yıkamak yerine makine kullanılmalı. Böylelikle günde ortalama 30-60 litre su tasarruf edilmiş olur.


- Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolmadan çalıştırılmamalı. Kirli kaplar bulaşık makinesine konulmadan önce su dolu bir leğende ıslatılarak kirlerin çözülmesi sağlanmalı. Sebze ve meyveleri musluktan akan suyla yıkamak yerine leğende biriktirilen suda bekletildikten sonra musluk yavaşça açılarak hızla yıkanmalı. Meyve ve sebze yıkanmasından elde edilen su, çiçek ve bahçe sulanması ile balkon temizliğinde kullanılabilir."

 

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2007 Cuma 10:35:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?