5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

Süper lig hakemleri Meclis'te

SÜPER LİG HAKEMLERİ MECLİS'TE

Süper Lig hakemleri, sporun sorunlarını araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi. FİFA kokartlı ünlü hakem Cüneyt Çakır, sporun insanların güzel vakit geçirebilecekleri temiz bir alan olduğunu belirterek, "Bizim bu alanı kirletmememiz gerekiyor. O yüzden bu alan içinde işlenecek bütün suçların, normal adli suçlardan çok daha ağır bir şekilde cezalandırılması gerekir" dedi.

TBMM Sporun Sorunları Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Nazım Ekren başkanlığında yaptığı toplantıda FİFA kokartlı Süper Lig hakemleri Cüneyt Çakır, Bülent Yıldırım ve üst klasman hakemi Kuddusi Müftüoğlu'nu dinledi. Sporda şiddetin önlenmesi konusunda uzman olmadıklarını belirten Bülent Yıldırım, uygulayıcılar olarak tecrübelerini paylaşmak üzere Meclis'e geldiklerini söyledi. Hazırlanan tasarının eski kanundaki eksikleri büyük oranda karşılayan bir düzenleme olduğunu belirten Yıldırım, bu tasarının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Cüneyt Çakır ise son günlerde ülke gündeminde sporda şiddet ve kulüplerin yapısı konularının çok önemli bir yer tuttuğuna işaret etti. Hakem olarak kendisini en çok rahatsız eden şeyin altyapıya önem verilmemesi olduğunu vurgulayan Çakır, genç bir nüfusa sahip olan Türkiye'nin spor anlamında bu genç nüfusu yeterince kullanamadığını ifade etti. Çakır, "Altyapıya yeterince önem veremediğimiz için ihraç eden konumunda olmamız gerekirken, ithal oyuncularla ülke futbolunu kalkındıramıyoruz" diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde bir genç takımlar müsabakasında yaşanan olayların ülke gündemini meşgul ettiğini belirten Çakır, bu takımların adı Fenerbahçe ve Galatasaray olduğu için konunun gündeme geldiğini dile getirdi. Çakır şunları söyledi:

"Aslında her hafta oynanan maçlarda genç sporcular ve hakemler bu tür saldırılara maruz kalıyor. Bunların önüne geçilmesi için spor mahkemeleri kurulmalı, uzman avukat ve hakimler yetiştirilmeli. Hızlı ve radikal kararlar ancak bu yolla alınabilir. Çünkü spor, insanların zevk alarak yapması gereken, enerjilerini harcayıp güzel vakit geçirebilecekleri temiz bir alandır. Bizim bu alanı kirletmememiz gerekiyor. O yüzden bu alan içinde işlenecek bütün suçların, normal adli suçlardan çok daha ağır bir şekilde cezalandırılması gerekir."

Kuddusi Müftüoğlu ise hakem olarak görevlerinin saha içi şiddeti önlemek olduğunu belirterek, "Biz aldığımız eğitim ve uyguladığımız kurallarla saha içi şiddeti önlediğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Buna karşın saha içinde hakemlere yönelik şiddetin de zaman zaman ortaya çıktığını belirten Müftüoğlu, bu konuda yasal olarak etkin yaptırımlar bulunmadığından yakındı Müftüoğlu, şiddet sorununu hakem ölçeğinden uzaklaştırmanın önyargıları ortadan kaldırmakla mümkün olduğunu belirterek, gelişmiş

ülkelerde hakemlerin en az konuşulan unsurlar olmasının, hakemlerin insanları şiddete yönelttiği düşüncesini ortadan kaldırdığını belirtti. Müftüoğlu, "Ülkemizde bir hakem olarak çok bilinen, tanınan biri olmaktan bazen üzülüyoruz. Hakem faktörü futbolda asli bir unsur değildir. Asli unsur futbolcular ve teknik direktörlerdir. Hiç kimse hakem seyretmeye gitmez. Hakemlerin özellikle amatör kümeden itibaren şiddete maruz kaldıklarında ortaya çıkan yasal eksikliğin bu yasayla giderileceğine inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2011 Perşembe 17:17:04
Güncelleme :13 Ocak 2011 Perşembe 17:50:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?