3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

Taner Yıldız'dan basın toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son bir ayda imzalanan anlaşmalardan güçlü çıkan ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

Nabucco ve Güney Akım'ın Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin arz güvenliği ile alakalı ileriye dönük adımlar olduğuna işaret eden Yıldız, her iki projenin de birbirini tamamladığını ifade etti. Yıldız, Rusya ile doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin ne kadar uzatılacağına diğer ülkelerle yapılacak anlaşmalara göre karar vereceklerini belirterek, "Bu süre 15 yıldan
başlar, 25 yıla kadar gidebilir" dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, TPAO Genel Müdürlüğü Lokali'nde bir basın toplantısı düzenledi. Yıldız, basın toplantısında Rusya ile Türkiye arasında geçen hafta imzalanan anlaşmalar, Nabucco projesi ve Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji alanındaki iş birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rusya Başbakan'ı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinden bir gün sonra Nahçivan'a gittiğini hatırlatan Yıldız, Azeri yetkililerle görüştüğü Nahçivan'da bir iyi niyet protokolü imzaladıklarını ifade etti.

Yıldız, önümüzdeki hafta Suriye'ye gideceğini ve Suriye ile doğalgaz ve elektrik alanında iki anlaşma imzalayacaklarını ifade etti. 2009 yılının ilk 6 ayında Türkiye'nin petrol ve doğalgaz tüketiminde düşüş yaşandığına işaret eden Yıldız, petrol faturasında yüzde 57'lik, doğalgaz faturasında ise yüzde 32'lik bir azalma olduğunu söyledi. Yıldız böylece krizin tehdit yanının, enerji ithalatı yapan Türkiye'de önemli bir fırsata dönüştüğünü ifade etti.


Türkiye ile Rusya arasında geçen hafta imzalanan anlaşmaların, iki ülke arasında uzun süredir devam eden ilişkilerin kurumsallaşması anlamına geldiğini söyleyen Yıldız, Güney Akım projesinin Nabucco'yu etkisiz kılacağı eleştirilerine cevap verdi. "Her ülke, her projede olacak diye bir şey yok" diye konuşan Yıldız, her ülkenin, her projeden çıkarının da aynı düzeyde olmayabileceğini kaydetti. Son bir ayda imzalanan anlaşmaların ardından yapılan yorumlardan, bütün bu anlaşmalardan güçlü çıkan bir ülke olduğunun anlaşıldığını belirten Yıldız, "Türkiye'nin bu anlaşmalardan güçlü çıktığı tartışmasızdır" dedi.

"NABUCCO VE GÜNEY AKIM AB'NİN ARZ GÜVENLİĞİYLE ALAKALI ADIMLAR"
Nabucco ve Güney Akım'ın AB ülkelerinin arz güvenliği ile alakalı ileriye dönük adımlar olduğuna işaret eden Yıldız, bu projelerin 8-10 yıl sonra gerçekleştirilebilecek orta ve uzun vadeli projeler olduğuna dikkat çekti. Bu yüzden resme orta ve uzun vadeli bakılması gerektiğini ifade eden Yıldız, bugün 522 milyar metreküp doğalgaz kullanan AB ülkelerinin 2030 yılındaki ihtiyacının 700 milyar metreküp civarında olacağını kaydetti. AB ülkelerinde üretilen doğalgaz miktarının da zamanda düşeceğinin öngörüldüğüne işaret eden Yıldız, bu durumda AB'nin ithalata bağımlılığının yükseleceğini ifade etti. AB'nin bu ihtiyacının mutlaka karşılaması gerekeceğini anlatan Yıldız, her iki projenin de birbirlerini tamamlayan projeler olduğunu dile getirdi.


Bir anlaşmanın faydalarını görmenin en iyi yolunun, o anlaşma imzalanmadığı takdirde kaybedilecekleri tespit etmek olduğunu belirten Yıldız, Türkiye'nin enerji alanında etkin, aksiyonel ve elindeki bütün imkanları ülke çıkarına kullanabilecek bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi. Yıldız şunları söyledi: "Son bir aydaki anlaşmaların altında bu yatmaktadır. Biz bu anlaşmalarda vatandaşlarımıza direkt ve dolaylı fayda sağlayabilecek bir noktaya gelmiş olacağız. Türkiye, son bir aydaki gelişmelerle birlikte enerjide AB'nin tam içindedir, tam merkezindedir. Bu gelişmeler ulusal siyasetimiz açısından da bir yük değil bir katalizör görevi görecektir."

IĞDIR'DAN NAHÇİVAN'A 500 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZ AKTIRALACAK
Yıldız, basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Yıldız, Nahçivan'da imzalanan iyi niyet protokolünün içeriğinin sorulması üzerine, Nahçivan'a Azerbaycan'dan doğalgaz gönderilmesinin kolay olmadığına işaret ederek Iğdır'dan Nahçivan'a doğalgaz aktarılacağını bildirdi. Aktarılacak doğalgaz miktarının ise 500 milyon metreküp olduğunu açıklayan Yıldız, "Bu işe ticari olarak bakmıyoruz. Nahçivan'la kardeşliğimizin pekiştirilmesi açısından bakıyoruz" dedi.
Yıldız, Azerbaycan'la Şahdeniz 2 projesinden doğalgaz alımı konusunda sürdürülen görüşmelerin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine, Azerbaycan ile mutabık kaldıkları noktaların ayrıştıkları noktalardan daha fazla olduğunu söyledi. Koydukları şartların makul bir oranda kabulü halinde bu anlaşmanın imzalanabileceğini söyleyen Yıldız, fiyat konusunda sıkıntı yaşanacağına inanmadığını kaydetti. Yıldız, her toplantının bir öncekinden daha verimli geçtiğini, sonuca daha da yaklaştıklarını söyledi.

SURİYE İLE İKİ ANLAŞMA
Yıldız, önümüzdeki hafta gerçekleştireceği Suriye ziyaretinde hangi anlaşmaların imzalanacağının sorulması üzerine ise Suriye ile elektrikle ilgili bir anlaşma yaptıklarını, fiili denemelerin başladığını, kontratın imzalanmasıyla bu anlaşmanın devreye gireceğini ifade etti. Yıldız, bu anlaşma ile Türkiye'nin Suriye'ye 250 megawatt elektrik vereceğini söyledi. Mısır ile Türkiye arasında bin 200 kilometre uzunluğundaki Arap Doğalgaz Hattı'nın Türkiye ve Suriye'deki bölümlerinin tamamlanması için de bir anlaşma yapacaklarını belirten Yıldız, iki ülkenin kendi topraklarındaki boru hatlaraGÜNEY AKIM AB'NİN ARZ GÜVını 18 ay içinde tamamlayacaklarını ve bu hattın sınırda birleştirileceğini vurguladı.


Yıldız, Türkiye'nin Rusya'dan doğalgaz alımına ilşkin sözleşmenin süresinin ne kadar uzatılacağının sorulması üzerine de, bu sürenin 25 yıl da uzatılabileceğini, 15 yılda da bırakılabileceğini söyledi. Bunu diğer ülkelerle yapılacak anlaşmaları dikkate alarak belirleyeceklerini söyleyen Yıldız, "15 yıldan başlar, 25 yıla kadar gidebilir" dedi. Yıldız, Putin'in ziyareti sırasında fiyatın ucuzlatılması talebini de gündeme getirdiklerini, Putin'in de bu konu üzerinde çalışılmasını istediğini söyledi.


Avrupa'da ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğalgaz ve petrol üretiminde azalma yaşandığına dikkat çeken Yıldız, bunun ne kadar süreceğinin bilinmediğini söyledi.

"BU YIL BİR MİKTAR 'AL YA DA ÖDE' YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZ ORTAYA ÇIKABİLİR"
Türkiye ile Rusya ve İran arasındaki doğalgaz alım sözleşmesinde bulunan 'al ya da öde' koşulundan kaynaklanan sorunlara ilişkin soru üzerine Yıldız, geçen yılın ilk 6 ayında Rusya'da 18.9 milyar metreküp alım yapıldığını, bu oranın bu yılın ilk 6 ayında 16.6 milyar metreküpe düştüğünü ifade etti. Alımın azalması sebebiyle bu yıl 'al ya da öde' yükümlülüğünün ortaya çıkabileceğine işaret eden Yıldız, "Biz bunun ertelenmesini isteyebiliriz. Buna hakkımız var. Olumlu sonuç alabiliriz ya da almayabiliriz.
Bu yıl bir miktar yükümlülüğümüz çıkabilir" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2009 Pazartesi 14:32:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?