5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

TBB: Avukatlık sınavı gerekli

Türkiye Barolar Birliği (TBB), TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanan ve avukatlık sınavının kaldırılmasını öngören yasa değişikliği teklifinin yasalaşmaması için milletvekillerine mektup gönderdi. 

TBB Başkanı Özdemir Özok tarafından milletvekillerine gönderilen mektupta AKP Konya Milletvekili Ahmet Işık tarafından verilen yasa değişikliği teklifi eleştirildi. Avukatlık sınavı ile ilgili sürecin de özetlendiği mektupta mevcut sınav sisteminin de TBB’nin savunduğu sınav sistemi olmamakla birlikte 2001 yılında TBMM Adalet Komisyonu’nda yapılan tartışmalar sonucu şekillendirildiği anımsatıldı. 

TBB’nin mektubunda “üyelik görüşmelerinin sürdürüldüğü AB açısından da sınavın zorunlu olduğu belirtilirken, “Özellikle Almanya’da lisans eğitimi sonrasında bir devlet sınavı ve 2,5 yıllık bir staj eğitiminden sonra sınav yapılmakta, Avusturya’da hukuk fakültesi eğitiminden sonra 5 yıllık pratik eğitim ve 5 sınav bulunmaktadır. Diğer AB üyesi ülkelerde de değişik biçimlerde bu sınavlar yapılmaktadır “denildi.
Mektupta şu görüşlere yer verildi : 

“Bu nedenlerle sınav, ama gerçek bir değerlendirmeye olanak verecek düzenlemelerle yapılacak bir sınavın mutlak gerekliliğine inanmaktayız. Çünkü nitelikli ve donanımlı hukukçular hukuk devletinin ‘olmazsa olmaz’ koşuludur. Hukuk devletinin gelişmesinde, siyasal sosyal ve ekonomik sorunları aşmada, görevleri ve sorumlulukları yerine getirmede, yetkileri kullanmada, insan haklarını geliştirmede nitelikli hukukçuların büyük payı vardır. Hukukçu olmazsa, devlet sıradan bir örgütlenme ve yönetme mekanizması olarak kalır. Ona çağdaş anlamını ve işlevini verecek olan hukukçudur. Bu nedenlerle sadece hukukçuların yapabileceği avukatlık mesleği çok özel bir meslektir. Bu nedenlerle avukat da gerekli donanımlara sahip olacak şekilde, çok özel olarak yetiştirilen bir kişi olmalıdır. “ 

Mektupta avukatlık sınavının daha önce de teklifte ileri sürülen nedenler gerekçe gösterilerek ertelendiği de anımsatılarak , “Bu bakımdan tüm hazırlıkları tamamlanan ve stajyerlerin büyük kısmının karşı olmadığı birçoğunun da sınav hazırlıklarını yürüttüğü süreci bir kez daha kesmeyelim ve saptanan tarihte sınavı yapalım. Aksi takdirde her dönemde yeni gerekçelerle sınav ertelenecek böylece ülkemizde avukatlık mesleği en kolay erişilen meslek olma özelliği nedeniyle sürekli seviye kaybedecektir” denildi.
anka
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2006 Pazartesi 14:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?