5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

TESK'ten sahte alkol uyarısı

TESK'TEN SAHTE ALKOL UYARISI

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, turizm sezonuna girerken alkollü içeceklerde sahtecilik olaylarının arttığını belirterek, "Daha öncede uyarmıştık. Uyarılarımız dikkate alınarak TAPDK denetimleri artırmalı" dedi.

Alkollü içeceklerde sahtecilik olaylarının arttığını belirten Palandöken, vatandaşları Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) belgesi olmayan, kendi iştigal konusu olmadığı halde alkollü içecek satan gelişigüzel yerlerden içki almamalarını istedi. TAPDK'ın da bu konuda dikkatli davranması gerektiğini belirten Palandöken, "Daha öncede uyarmıştık. Uyarılarımız dikkate alınarak TAPDK denetimleri artırmalı" dedi.

Tüketilen alkollü içkilerin üzerindeki TAPDK bandrolüne mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, geçmişte yaşanan alkol zehirlenmesi olaylarının tekrar etmemesi için mutlaka TAPDK Belgesi olan yerlerden alışveriş yapılması konusunda uyarılarda bulundu. Palandöken, her geçen yıl ülkemize gelen turist sayısının artmasına paralel olarak, alkollü içki satışının da arttığına dikkat çekti. Turist sayısının 30 milyona ulaştığı bilgisini veren Bendevi Palandöken, alkollü içecek alanında üretici ve ithalatçı firma sayısının 49'dan 135'e ve ürün çeşidinin de 9 yüzden 2 bin 5 yüz civarına yükseldiği bilgisini verdi. Yılda 46 milyon 3 yüz 80 bin litre rakı, 58 milyon litre şarap, 2 milyon 4 yüz 65 bin litre viski, 9 yüz 21 milyon litre bira tüketildiğini dile getiren Palandöken, " Alkollü içki tüketimi artmasına rağmen, geçen yıllara göre yüksek alkollü içkilerin tüketimde yaşanan düşüklüğün sebebi kayıt dışı ve sahte alkollü ürünlerin piyasaya sürülmesinden kaynaklanmaktadır. Yeni turizm sezonu başlarken sahte içkiden ölen turistlerin olması ülkemiz için iyi bir haber değildir. Yerel Yönetimlerin ve Emniyet Görevlilerinin, daha önce de yaşanan ölümcül sonuçlara yol açan sahte içkinin yapımında kullanılan etil alkol ile metanolü çok sıkı denetlemesi gerekir. Metanol, etil alkolden 5 kat daha fazla insan vücuduna zarar vermektedir" diye konuştu.

Palandöken, saha denetimlerinde bandrolü bulunmayan alkollü içki miktarında yüzde 63 artış olduğunu ve bu alkollü içkilerin normal satış fiyatının çok altında bir fiyattan satıldığını söyleyerek, normal fiyatın altında satılan ürünün, sahte veya kaçak olmasının muhtemel olduğu değerlendirmesini yaptı. TAPDK Satış Belgesine dikkat edilmesine ilişkin vurgulama yapan, Palandöken şunları söyledi:

"Alkollü içkileri, perakende satıcıların açıkça sergilenmekte olan raflarından seçiniz. Asla tezgah altından veya görünmeyen yerlerden çıkarılan ürünleri almayınız. Alkollü içkilerin şüpheli görülen ambalaja sahip olanlarını ve ambalajlarının üzerinde bandrolü olmayanları asla almayınız."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2011 Perşembe 15:53:02
Güncelleme :2 Haziran 2011 Perşembe 18:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?