5
Mayıs
2024
Pazar
ANKARA

TİSK'in 44. kuruluş yıldönümü

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) 44. kuruluş yıldönümü, Ankara Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilen programla kutlandı. 

Kutlama yemeğine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Salih Kılıç, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ve çok sayıda davetli katıldı. Başbakan Yardımcısı Şahin'in, '21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Ekonomik ve Siyasi Projeksiyonlar ve Türkiye', Bakan Başesgioğlu'nun '21. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Sosyal Politikalar ve Türkiye' konulu birer konuşma yaptıkları programın açış konuşmasını ise Tuğrul Kudatgobilik gerçekleştirdi. Kudatgobilik, 2007 yılının Türkiye'nin pek çok zorlu dönemeçlerden geçeceği bir yıl olacağını ifade etti. Avrupa Konseyi'nin 14-15 Aralık tarihlerinde Helsinki'de vereceği karar doğrultusunda Türkiye'nin AB sürecinin yeni bir şekil olacağını anımsatan Kudatgobilik, Türkiye'nin AB içinde veya AB dışında yoluna devam edeceğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın, AB konusunda Türkiye'nin B, hatta C planlarının dahi olduğu yönündeki açıklamasını da anımsatan Kudatgobilik, "A planına da varız, B planına da varız. AB ne yaparsa yapsın biz yolumuzdan dönmeyeceğiz" diye konuştu. 

Kudatgobilik'in ardından davetlilere seslenen Başesgioğlu da Türkiye'nin son dönemde gerçekleştirdiği sosyal politikaları özetledi. Sosyal güvenlik reformu yapmanın, siyasiler için zor bir karar niteliği taşıdığını anlatan Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformunu, 'ateş üstündeki kestaneye' benzetti. Türkiye'de 60'a yakın hükümetin iktidara geldiğini anımsatan Başesgioğlu, neredeyse tüm hükümetlerin programlarında yer almasına rağmen sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilemediğini belirtti. Başesgioğlu, Türkiye'nin sosyal güvenlik alanında ilk kez bu kadar iyi bir noktaya geldiğini savundu. Sosyal güvenlik alanında atılan adımların AK Parti hükümetinin cesaretini ortaya koyduğunu anlatan Başesgioğlu, "Hükümetimiz, hiçbir rant beklemeden geleceğe ait sorumluluğunu sergilemiştir" dedi.
Türkiye'nin kayıt dışılık gibi bir problemle de karşı karşıya bulunduğunun altını çizen Başesgioğlu, bu konuda da gereken adımları attıklarını, atmaya da devam edeceklerini sözlerine ekledi. Başesgioğlu, yeni dönemde öncelik verecekleri çalışma başlıkları arasında istihdamı geliştirme, çalışanın işveren üzerindeki yükünü azaltma, zorunlu istihdam, kıdem tazminatı gibi konuların yer aldığını dile getirdi.
Gecede son olarak kürsüye gelen isim ise Başbakan Yardımcısı Şahin oldu. Şahin, Türkiye'nin artık kayıt dışılığın farkına varmış, bunun ülkeye zararlarını her an yaşayan ve bunu düzeltmek için işçi ve işveren kesimi ile yoğun çaba harcayan bir ülke haline geldiğini anlattı. Türkiye'de 2004 yılında çalışan sigortalı sayısının 6 milyon 953 bin, emekli maaşı alan sigortalı sayısının 4 milyon 121 bin olduğunu ve her 100 emekliye karşılık 167 çalışanın bulunduğunu anımsatan Şahin, bu yılın Haziran ayı itibariyle çalışan sigortalı sayısının 8 milyon 186 bine, emekli sigortalı sayısının 4 milyon 403 bine ve 100 emekliye karşılık gelen çalışan sayısının da 186'ya yükseldiğini açıkladı. Şahin, her 100 emekliye karşılık gelen çalışan sayısını 360'a çıkartmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. "Türkiye bu hedeflerini yakalayacak potansiyele sahiptir" diyen Şahin, şöyle devam etti: 

"Türkiye düne kadar el konan, içi boşaltılan bankaları ile anılan bir ülkeyken, şimdi bankaları kar eden, itibar gören ve her gün değeri artan bir ülke haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşunun 100. yılına 20 bin dolar kişi başına düşen geliriyle dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alarak, nüfusunun tamamına eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik sağlayarak, küresel anlamda rekabete açık bir ülke olarak girmelidir. İnanıyorum ki girecektir."
iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2006 Perşembe 10:26:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?