1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANKARA

Toplu ulaşıma yapılan zamma tepki

Ankara’da toplu ulaşıma yapılan ve yeni yıldan itibaren uygulanan yüzde 33’lük zamma bir tepki de, Türkiye Emekliler Platformu’ndan geldi. Türkiye Emekliler Platformu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e, "Bu zammı mutlaka ve hemen kaldırın" çağrısı yaptı.

Türkiye Emekliler Platformu’ndan yapılan ve 14 emekli derneği genel başkanının imzasını taşıyan yazılı açıklamada, hükümetin memur ve emekliye verdiği zammı, art arda yaptığı zamlarla geri aldığı ileri sürüldü.

Toplu ulaşım ve doğalgaza yapılan zamların, tüm vatandaşları olduğu gibi emeklileri de ciddi anlamda sarstığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


"Geçen yıl 750 bin lira olan tam bilet 1 Ocak 2004 tarihinde 900 bin liraya çıkarılmıştı. Aradan bir yıl geçti ve şimdi büyük bir zamla 1 milyon 200 bin liraya yükseltildi. Bu zamla maaşımıza ocak ayında yapılan yüzde 6’lık zam fazlasıyla geri alınmıştır. Ayrıca kış gelip çattı, doğalgaz alamaz olduk. Bir iki ay evvel 20 milyon liraya 63 metreküp doğalgaz alırken, üst üste yapılan bu zamlarla bugün 20 milyon liraya 49 metreküp doğalgaz alınabilmektedir. Benzin ve buna benzer birçok ürüne de zam üstüne zam geldi. Bunlardan sadece her aileyi ilgilendiren doğalgaza yapılan zam dahi memur ve emeklilere verilen ücret zammının 2 katıdır. Bu yolla hükümet verdiğini vakit geçirmeden memur ve emeklinin elinden geri almak istemektedir. Son toplu taşım zammıyla Ankara Türkiye’de en pahalı ulaşım şehri olmuştur. Mesafeleri Ankara’nın 2 katı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahi böyle bir ağır yükü yüklememiştir. Bugün emekliler, hükümetlerin çok kötü iktisat politikaları yüzünden açlık sınırının altında adeta can çekişir hale getirilmiştir. Böyle bir darbeyle de televizyonlara çıkıp yaşlılar ve emekliler için ’amcalarım, dedelerim’ diyerek yapılan şovlarla bu darbeyi izah etmek mümkün değildir. Bu durumda emekli ve dar gelirli evinden çıkamaz hale getirilecektir. Büyükşehir Belediye Başkanımız bu zammı mutlaka ve mutlaka hemen kaldırmalıdır. Emekliler için yaş haddi dikkate alınmadan, çalışan öğretmen ve öğrenciler gibi yüzde 50’ler civarında indirimli seyahat imkanı getirilmelidir. Bu hususta Türk emeklileri olarak bu talebimiz sadece Ankara Büyükşehir Belediye Başkanına değil, hükümete, TBMM’ye, Cumhurbaşkanımıza ve Mecliste temsil edilsin edilmesin bütün siyasi partileredir."

YUSUF ZİYA ERARSLAN ANKARA (İHA) -
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2005 Pazartesi 11:18:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?