4
Mayıs
2024
Cumartesi
ANKARA

'Trafik cezaları artırılsın' çağrısı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın, trafik cezalarının yeni yıldan sonra daha da arttırılmasını istedi. Apaydın, "Hükümetlerin çıkartacağı yasalara isyan edecek noktada değiliz" dedi.

Ticari araçların üzerinde yüzde 80 şoför esnafının çalıştığını kaydeden Apaydın, odalardan kaydı silinen şoför esnafının başının boş bırakıldığını söyledi.

TŞOF Genel Başkanlığı görevini yaklaşık 3 ay önce devralan Fevzi Apaydın, yeni dönemde gerçekleştireceği hedeflerini anlattı. TŞOF olarak yasalardan kaynaklanan sıkıntılarının bulunduğunu ve bunların başında esnaf yasasında belirtilen ticari aracı üzerinde kayıtlı olmayan şoförlerin odalardan kayıtlarının silinmesi olduğunu kaydeden Apaydın, "Ticari araçların yüzde 80'inde şoför esnafı çalışmaktadır. Fakat üzerinde ticari araç kayıtlı olmadığı için odalardan da kayıtları silinmektedir. Şoförlerin odalardan kayıtları silinmesi durumunda ise yaptığı eğitimlerden de faydalanamamaktadırlar. Çünkü şoför esnafı, odalar tarafından düzenli bir şekilde eğitimden geçirilmektedir. Kayıtların silinmesiyle odalardaki eğitimlerimiz eksildi" dedi. Çıkarılan yasadan sonra kaza sayılarında da artış görüldüğünü ve kazaların oluşumunda bilgisiz ve eğitimsiz şoförlerin sebebiyetinin olduğunu ifade eden Apaydın, şoför esnafının odalardan kayıtları silinmesinden sonra başının boş bırakıldığını, insanların güvenli bir seyahat etmeleri için bilimsel açıdan şoförlere eğitim vermek gerektiğini ve yasada kayıt sıkıntısı olduğu için şoförleri eğitime alamadıklarını kaydetti.

Türkiye'de emniyet kemeri takmanın tam olarak oturmadığını, bunda da kendilerinin bir eksikliği bulunduğunu belirten Apaydın, "Sürücüler polis, zabıta ve diğer yetkilileri gördükleri zaman korkarak emniyet kemeri takmaktadır. Kazaların yüzde 95'i sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Meydana gelen kazaların yüzde 50'sinde de emniyet kemerlerin takılmadığı ortaya çıkmıştır. Bu konuyu çok önemsiyoruz" diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı'nın şoför esnafına büyük önem verdiğini ve trafikteki eğitimin kendileri içinde önemli olduğunu vurgulayan Apaydın, bunda uygulamalarda bir eksikliğin bulunduğunu söyledi. Şoförlerin emniyet kemeri takmama, sigara içmek ve çocukları bilinçsiz olarak oturtmak gibi yanlış hareketlerde bulunduklarını kaydeden Apaydın, "Bir elinde sigara, diğer elinde telefon ve aynı anda da araç kullanan insanlarımız var. Bunlar her zaman kazaya davetiyedir. TŞOF olarak cezaların artık daha da arttırılmasından yanayız. Tepe üzeri veya düz çizgilerde bilinçsizce sollamalar yapılmaktadır. Bunlar her zaman kazaya davetiyedir. Sayın İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın trafiğe verdiği önemle beraber bu sıkıntıları TŞOF olarak biraz daha ileri noktalara taşıyacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Siyasetin kendileri için bir parça olduğunu ve bundan da ayrı olma gibi bir lükslerinin bulunmadığını belirten Apaydın, "Biz hükümetlerin çıkartacağı yasalara isyan edecek noktada değiliz. Bizi zafiyete uğratan maddeleri birlikte halletmek istiyoruz. Bize hükümet tarafından kapılar sonuna kadar açılmıştır. Bizi dinliyorlar. Kendimize göre eksiklikleri hükümete sunuyoruz. Federasyonumuzun SRC, K Türü ve A1 belgeleriyle konusunda yapılan çalışmalar Gazi Üniversitesi ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında devam etmektedir. Trafik ile ilgili ise Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte sıkıntılarımızı tek tek çözüyoruz. Biz 3 aylık dönemimizi en iyi dileklerimizle anmak istiyoruz. Bu diyaloglar daima sürmelidir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2007 Cumartesi 15:20:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?