3
Mayıs
2024
Cuma
ANKARA

TSK'dan K.Irak'a hava harekatı

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, dün Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçaklarıyla Zap/Avaşin bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütü hedeflerine hava harekatı yapıldığını belirterek, "Bu harekatta da her zaman olduğu gibi, bölgedeki sivil vatandaşların zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmış ve uygulanmıştır" dedi.

Gürak, hava harekatının sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerin devam ettiğini bildirdi. Gürak ayrıca okuma yazma bilmeyen erlere yönelik olarak açılan kurslara 242 bin 584 personelin katıldığını ve bunlardan 173 bin 156'sının bu kursları başarı ile tamamladığını kaydetti.

Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlediği haftalık olağan bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Genelkurmay'ın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında bazı kurslar açtığını söyleyen Gürak, yapılan protokol ile, radyo-televizyon tamirciliği, kaynakçılık, oto tamirciliği, yabancı dil, turizm ve otelcilik, bilgisayar kullanımı, bilgisayar bakım ve onarımı gibi 178 farklı alanda eğitim verildiğini ifade etti.

İşsizliğin bir nedenin de, işin gerektirdiği niteliklere sahip olmamaktır yani mesleksizlik olduğunun altını çizen Tuğgeneral Gürak, bu sorunun Türkiye'de yaygın bir şekilde yaşandığına dikkati çekti. Gürak, "Her Türk erkek vatandaşının askerlik hizmeti amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerine katıldığı dikkate alınarak; erbaş ve erlerin, askerlik görevinin yanı sıra, gönüllülük esasına bağlı olarak sivil yaşamda da istifade edebilecekleri bir alanda meslek sahibi olmalarını sağlamak maksadıyla kapsamlı bir projenin uygulanmasına devam edilmektedir" diye konuştu.

Projenin uygulanmaya başlandığı 8 Şubat 2000'den 31 Aralık 2008 tarihine kadar, TSK bünyesinde düzenlenen 33 bin 642 Yetenek Kazandırma Kursuna, 719 bin 216 personelin katıldığını ve 566 bin 354'ünün yani yüzde 79'unun başarılı olduğunu belirten Gürak, "Ayrıca, sivil yaşamda iken sürdürülen bazı işlerin, modern ve bilimsel yöntemlere göre icrasına imkan vermek amacıyla; Arıcılık, Bağcılık, Su Ürünleri, Meyvecilik, Sebze Yetiştiriciliği, Gübre ve Gübre Kullanımı gibi 20 farklı konuda düzenlenen 5513 Modern Tarım ve Hayvancılık Kurslarına 109,710 erbaş ve er iştirak etmiş, bunlardan 87.095'i başarılı olmuştur. Kurs başarı oranı, yüzde 79'dur. 2000-2008 yılları arasında askerlik yükümlülüğünü yerine getiren 4.431.071 erbaş/er'den yüzde 16,2'sine yetenek kazandırılmış ve sertifika verilmiştir" şeklinde konuştu.

Tuğgeneral Metin Gürak, yetenek kazandırma kurslarına katılan personele, askerlik hizmetinden sonra Türkiye İş Kurumu'na nasıl müracaat edecekleri konusunda da bilgiler verildiğini kaydederek, şunları söyledi: "Türkiye iş Kurumu ile koordine edilerek ihtiyaç olan iş alanlarına yönelik kursların planlanmasına öncelik verilmekte ve söz konusu kurslar, her celp döneminde yeni silah altına alınan Mehmetçiklerin katılışında tekrar edilmektedir. Aynı proje içerisinde, okuma yazma bilmeyen erlere yönelik olarak da okuma yazma kursları açılmaktadır. Bugüne kadar açılan kurslara 242 bin 584 personel katılmış ve bunlardan 173.156'sı bu kursları başarı ile tamamlamıştır. Başarı oranı yüzde 71'dir. Açılan okuma yazma kurslarına devam eden Mehmetçiklerin birinci kademe eğitimini tamamlayarak okur-yazar belgesi almaları sağlanmakta, müteakiben ikinci kademe eğitimleri ile Mehmetçiklere ilkokul beşinci sınıf denklik belgesi verilmektedir. Okuma-yazma kurslarında ikinci kademe eğitimlerini bitirenler açık ilköğretim altıncı sınıfa kayıt olabilmekte ayrıca, sürücü belgesi almak için başvuru yapma hakkını da elde etmektedirler."

Gürak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bölücü terör örgütüne yönelik olarak icra ettiği faaliyetler kapsamında; 12 Mart 2009 tarihinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçaklarıyla Zap/Avaşin bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütü hedeflerine hava harekatı yapılmıştır. Bu harekatta da her zaman olduğu gibi, bölgedeki sivil vatandaşların zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmış ve uygulanmıştır" dedi.

Gürak, 6 Mart 2009 tarihinden bu güne kadar toplam 18 iç güvenlik olayının meydana geldiğini ifade ederek, bu olaylarda, 9 adet el yapımı patlayıcı düzeneğinin güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini söyledi.

Dönem içinde 3 teröristin teslim olduğunu, 3 teröristin yakalandığını ve 1 teröristin ölü olarak ele geçirildiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, yine dönem içinde bölücü terör örgütüne yönelik yapılan operasyonlarda, 2 adet Makineli Tüfek, 5 adet kaleşnikof piyade tüfeği, 2 adet G 3 piyade tüfeği, 1 adet G-1 piyade tüfeği, bu silahlara ait 704 adet fişek, 1 adet antitank mayını, 3 adet antipersonel mayını, 3 adet el bombası, 10 kg. cinsi tespit edilemeyen patlayıcı madde ve 5 kg. patlayıcı madde yapımında kullanılan amonyum nitrat gübresi ele geçirildiğini bildirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce 6-13 Mart 2009 tarihleri arasında toplam 2 adet Arama Kurtarma faaliyeti icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca 1 kişinin ölü olarak bulunduğunu aktaran Gürak, "Dönem içinde, 10 Mart 2009 tarihinde Bursa Uludağ Oteller Bölgesi'nde, telesiyej ile çıkış yaptıktan sonra aşırı sis nedeniyle kaybolan 1 vatandaşımız, Uludağ Jandarma Dağ Arama ve Kurtarma Timi tarafından kurtarılmıştır" diye konuştu.

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, PKK militanlarının ABD tarafından Afganistan'da Taliban'a karşı kullandırıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine, "Bu konuyu bizde araştırgsertifika verilmiştir" şeklinde konuştu.

Gürak, emekli generallere ilişkin olarak ortaya atılan darbe planlarını ise "Yangıya intikal etmiş bir konuda değerlendirme yapmamız doğru değildir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 13:24:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?